Свят

Топ 10 приказни градчета в Гърция

Сигурно сте виждали стотици снимки на красиви гръцки плажове, паметници и залези, особено сега в разгара на лятото. Често изглеждат просто невероятно, но повярвайте ни, понякога снимките не могат да предадат магията на местата, които ще ви покажем.

  1. Плака, Атина

Когато говорим за Атина, столицата на Гърция, вероятно първо се сещате за известните забележителности като Акропола и Партеона. Като оставим тези настрана, градът има характер, уникален сред европейските столици.

Атина се превръща в днешния мегаполис след сливането на множество малки селища през вековете. Повечето от тези села са изгубили своите първоначални характеристики, но не и квартал Плака.

В Плака, павираните улици са оградени от кафенета и ресторанти с цветно декорирани тераси. Тесните пешеходни алеи с местните пекарни са ошарени с всякакви сувенирни магазини. Може да се натъкнете на заведения като Bretto’s, което отваря врати още в началото на 20-и век. Някога дестилерия, сега е бар със стени, целите декорирани с бутилки.

Разгледайте още и ще откриете Анафиотика, друга част на Плака. Къщи със сини врати и стъмни улици със стъпала, декорирани в красиви цветя, ще ви накарат да се почувствате на съвсем различно място.

  1. Асос, Кефалония

Най-големият остров сред йонийските притежава всички визуални характеристики, които правят Гърция толкова паметно място. Бели плажове, затънтени заливи, обградени от борови гори, приказни крайбрежни градчета и тихи селца. В Кефалония се намира и известното езеро Мелисане, което трябва да видите на живо, за да повярвате, че съществува наистина.

Има обаче едно село в Кефалония, което е сред най-добрите места за посещение в Гърция и това е Асос. То е малък сбор от къщички с пастелни цветове и население от едва стотина души. Сгушено е в подножието на хълм на малък полуостров, от северозападната страна на Кефалония и от трите си страни е обградено синьото Средиземно море. Селото, над което се намират руините на венециански замък, има кристален плаж и малко пристанище, опасано с традиционни ресторанти. Идилия е твърде слаба дума за това място.

  1. Наксос, Цикладски острови

Най-големият от Цикладските острови, група от 200 гръцки острова в Егейско море. Доста е известен с гледките като от картичка, историческите забележителности и най-хубавите картофи.

Ако харесвате изкуството и историята, Наксос е точно за вас. Квадратните къщи са подредени на хълм в няколко реда, наподобяващи картина от кубизма. За историците мястото предлага замък от 13-и век, в който има цъфтяща общност. Преминавайки през портата, ще се озовете на павирани улички с венециански палати, църкви, катедрали, музеи и манастир.

Извън града, нагоре по хълма се намира храмът на Аполон. Внушителните руини се извисяват като рамка за снимка, чакаща слънцето да застане между колоните на входа му.

  1. Парга, Северна Гърция

Ако сред изискванията ви са да бъдете на страхотен плаж, тогава Парга е едно от най-добрите места за вас. Крайбрежният град, който лежи под руините на замък, е далеч от шума и навалиците, които бихте очаквали от подобно място.

Парга е място на великолепни плажове и панорамни гледки. Плаж Кионери, плаж Лихнос или плаж Валтос – изберете си, всички са на няколко минути от града.

  1. Миконос, Цикладски острови

Ако си падате по купоните до зори, Миконос, основният град на острова със същото име е мястото за вас. Макар островът да е сравнително малък, той доминира гръцкият социален живот от години. Има репутацията на по-диво място дори от Избиса и това не е случайно.

Но градът предлага и повече от дискотеки и барове. Малката Венеция е част от града, където къщите и ресторантите стигат точно до водата.

  1. Линдос, Родос, Додеканез

Един от най-хубавите гръцки градове за плаж и древни гледки е Линдос на остров Родос. Градтът е в красив залив със златни плажове. Над него се намира древен акропол, датиращ от 200г.

И макар Линдос е приказна гледка със стръмните си улички, украсени с цветя, акрополът е това, което грабва вниманието. Преминете ли през древния вход, ще се озовете в един различен свят, където може да видите много – дорийски храм с внушителни колони, древни стълбища, останките от римски храм и петоъгълна кула, която е била част от дворец, построен от хоспиталиерите.

  1. Монемвасия, Пелопонез

Монемвасия лежи край бреговете на Пелопонез и макар да изглежда като остров, тънка ивица земя го свързва с полуострова. От далеч Монемвасия прилича на огромна и пуста скала. Едва когато стъпите на него, пред вас се разкрива цялото му вликолепие.

Тук, скрита от погледа сред скалите се намира средновековна крепост. Минавате през входа и попадате в един забравен свят. Разходете се по павираните улици, край които ще видите много празни къщи. Много малко хора живеят в крепостта и там не са разрешени автомобилите, така че е доста тиха. Има няколко хотела, таверни и сувенирни магазини. Монемвасия разполага с два красиви плажа. Единият е точно до стените на крепостта, а другият е на около 3км.

  1. Ханя, Крит

Ханя е град на остров Крит, преливащ от гръцка автентика. От цветното венецианско пристанище с безброй кафенета и ресторанти, до лабиринта от задни улички, пълни с магазинчета и бутици в Стария град. Критската кухня е несравнима и пристанището е топ мястото да опитате от местните морски деликатеси.

Минете край близо 2-километровата морска стена, за да направите снимка на морски фар или отидете до малката църква Пророк Илия, където ще бъдете посрещнати от спираща дъха панорамна гледка на целия град.

  1. Кастраки, Метеора

Кастраки е малко гръцко градче в региона на Метеора и е най-доброто място, откъдето да видите известните манастири. Събуждайки се сутрин, като отворите вратите на верандата ще можете да видите невероятният комплекс от терасата си.

Метеора е една от най-големите забележителности на Гърция. Средновековните манастири са разположени на върха на високи скали, повечето на над 300м височина. Днес достъпни чрез стъпала, издълбани в скалите, някога до горе се е стигало чрез изкачване с мрежи, закачени за въжета.

  1. Иа, Санторини

Иа е това, което повечето хора си представят, когато стане въпрос за гръцки градове. Бели къщи, сгушени до скалите, над които се извисяват сините куполи на църква. Да, Иа е типичният образ от пощенските картички, само че напълно реален.

Поради географското си местоположение, Иа предлага най-невероятните залези всеки ден. Това не е останало незабелязано и тълпи туристи и посетители от круизни кораби наблюдават залеза от пристанището. Но градът не е претъпкан и е чудесно място да опитате гръцка храна и да се насладите на приказни гледки от плажа.

Вижте още

1 of 35

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.