Кино

Топ 10 филми с алтернативен край

Случвало ли ви се е да излезете от киното и да ви се иска краят на филма да бе различен? Ами, ако е имало друг финал, а вие сте го пропуснали? Поровихме се малко и съставихме списък с 10 алтернативни края на популярни филма – за добро или лошо те наистина съществуват.

Титаник / Titanic

Това е една от най-смешните и ужасни финални сцени. В оригиналният край на „Титаник”, Роуз хвърля в океана диамантената огърлица, която е носела тайно със себе си през всичките тези години. Малко глупаво, но пък алтернативният край е дори още по-нелеп. В тази версия Бил Пкастън и дъщерята на Роуз я виждат на ръба на кораба. Страхувайки се, че може да скочи, те се втурват да я спрат, но откриват, че тя всъщност се кани да хвърли огърлицата, която Пакстън е търсел. Роуз започва да говори как животът е по-важен от една огърлица и оставя Пакстън да я подържи за минута, преди да я хвърли през борда.

Аз съм легенда / I Am Legend

„Аз съм легенда” беше сносен апокалиптичен филм, но наистина готините неща бяха засенчени от ужасните компютърни чудовища и край, който въобще не се доближаваше до този в оригиналната история на Ричард Матсън. В оригиналния край на филма, героят на Уил Смит открива лек и дава на приятелката си и нейния син шишенце с кръв от тестовия му субект с надеждата, че те ще стигнат до колонията на оцелелите. След това той се хвърля към мутантите с граната в ръка, жертвайки се, за да може да спаси всички. В алтернативния край обаче, Смит пуска чудовищата и предлага тестовия субект на лидера им като извинение. В трогателен момент, който показва, че съществата все още са хора, те приемат и оставят Смит и неговите приятели да продължат в търсене на колонията.

Блейд / Blade

В „Блейд” героят на Уесли Снайпс се изправя срещу злия Дийкън Фрост и двамата решават да си оправят сметките със старомоден бой с мечове, което позволява на Снайпс да демонстрира неговите физически умения. В странната версия обаче Дийкън Фрост се превръща в кърваво торнадо и нещата стават още по-лоши, когато главата и тялото му се появяват насред компютърната анимация. Ок, първо: какво ще ядат вампирите, ако всички се превърнат в такива? Това не е рационално. И второ: този край е странен по всеки параграф. Добре, че са избрали боят с мечове.

Скот Пилгрим срещу света / Scott Pilgrim vs. The World

Адаптацията на Едгат Райт спира да следва оригиналната история отблизо някъде около четвърта част, защото авторът О’Мали е бил стигнал само до там по време на снимките на филма. Резултатът все пак е невероятен за феновете. В края на филма Гидеон убива Скот, но той се съживява благодарение на допълнителния живот, който е спечелил по-рано. Скот побеждава Гидеон и се сприятелява с Нега Скот, заживявайки щастливо с Рамона, докато с Найфс си остават приятели. В алтернативната версия всичко е почти същото, с изключение на това, че Рамона и Скот решават да се разделят, тъй като е ясно, че Скот и Найфс си подхождат повече.

Ефектът на пеперудата  / The Butterfly Effect

“Ефектът на пеперудата” е един доста странен филм и сигурно сте си мислели, че няма как да бъде по-странен. Грешите. В оригиналната версия, Евън (Къчър) се връща във времето до началното училище и отблъсква Кейли, за да се премести тя с майка си и двамата никога да не бъдат приятели. Има три алтернативни края, но версията на режисьора е най-добрата. В нея Еван се връща до момента на раждането си и се обесва с пъпната връв в утробата на майка си. Всичко се развива добре за Кейли и кретенът Томи, който вече не е кретен, защото Еван никога не се е раждал. Чудим се обаче дали майка му е успяла да се радва на живота след 4 мъртво родени бебета.

Терминатор 2: Страшният съд / Terminator 2: Judgment Day

В края на „Терминатор 2” Сара и Джон Конър изпращат техния приятел терминатор в басейн с разтопена стомана, след като побеждават Т-1000. Така те предотвратиха цялата катастрофа със Скайнет. В алтернативната версия, филмът прескача 30 години и ни показва възрастните Сара и Джон Конър, които вече имат малка дъщеря. Сара говори как почти нищо не се е променило и никой не знае какво е би могло да бъде бъдещето. Не е най-лошият алтернативен край, но гримът беше зле, а монологът едва ли е бил това, към което се е стремил Джеймс Камерън.

Малкото магазинче на ужасите / Little Shop of Horrors

Филмовата адаптация на „Малкото магазинче на ужасите” завършва с щастлив край, в който Сиймор пристига, за да спаси Одри от Одри 2, а когато хищното растение се оказва извънземно, Сиймор го побеждава и заживява щастливо с любовта на живота си. Но оригиналният край, като този в мюзикъла, е доста по-мрачен. Там Одри 2 изяжда Одри, убива Сиймор и след това превзема Америка – разрушавайки градове и надвивайки военните. За съжаление на пробната прожекция зрителите не харесали този сценарий, в който всички умират и вместо това е направен по-щастлив край на филма.

Улика / Clue

“Улика” е една от най-големите комедии и има цели три алтернативни края. Когато филмът е пуснат по кината, всяко кино е получило различен край. В първата версия, Скарлет е убиецът и е замесена в схема с изнудване. Във втората, убиецът е г-жа Пийкок, която взема всички за заложници – и в двата варианта Уадсърт се оказва агент на ФБР. В третия край, който се посочва като „истинският”, всички са отговорни за убийството на някой, а г-н Грийн е агент на ФБР.

28 дни по-късно / 28 Days Later

В края на „28 дни по-късно” Серина и Хана се опитват да спасят Джим, който е прострелян. Той изпада в кома, но по-късно се събужда и се присъединява към двете жени, докато край пътя лежат заразени хора, умиращи от глад, а хеликоптер прелита над тях – тримата развяват огромен флаг и се питат дали са ги забелязали. Не е особено щастлив край, но е доста по-добър от оригиналната версия, която са искали Дани Бойл и сценаристът Алекс Гарланд. В нея, Серина и Хана се опитват да спасят Джим, но той умира. Двете се въоръжават и се отправят към неизвестното.

Продавачи / Clerks

Инди комедията на Кевин Смит разказва за Данте, продавач в магазин, и неговия приятел Рандал, продавач във видеотека. В края на филма бившата приятелка на Данте обърква мъртвец в тоалетната на магазина за Данте и е откарана в болницата, докато Данте най-после затваря магазина, след като е работил цял ден, когато е трябвало да почива. Приключенията на Данте и Рандал продължават в „Продавачи 2”, но това нямаше да е възможно с оригиналния край на филма. Младият режисьор смятал, че инди филмите били успешни, защото накрая винаги умирал някой обичан герой, така че когато Данте затваря магазина, към него се приближава крадец и го застрелва.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *