Свят

Тайнственият огън в Австралия, който гори от 6000 години

В национален парк на 4 часа път северно от Сидни, Австралия, един пожар гори вече 6000 години,

На мястото, известно като Горящата планина, тайнственият подземен огън е най-старият такъв на планетата. Някои учени изчисляват, че може да е дори още по-древен, отколкото смятаме.

Намира се под връх Винген в Нов Южен Уелс (Винген означава „огън“ на езика на местните“) и представлява тлеещи въглища – такива има на хиляди места по света.

Щом се запалят, тези подземни огнища са почти невъзможно за потушаване. Бавно, но постепенно, те прогарят въглищната жилката.

„Никой не знае размера на огъня под Горящата планина, можем само да предполагаме“ – казва Гилермо Рейн, професор от Лондон.

„Вероятно е около 5-10м в диаметър и достига до 1000 градуса.“ – добавя той.

За разлика от типичния огън, въглищното огнище гори под земята. Тлее, което означава, че на практика няма пламъци и повече прилича на жарта в барбекюто ви.

Огънят под планината гори на около 30м под земята и се движи на юг със скорост около 1м на година.

Никой не е сигурен как точно се е подпалило огнището. Първите документирани доказателства за него са от 1828г, когато местен фермер казва, че е открил вулкан.

Година по-късно един геолог заключава, че вулканът всъщност е подземно въглищно огнище. Проучванията на пътя на огъня от тогава показват, че може би тлее от поне 6000 години.

Вижте още

1 of 35

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.