Крими

Серийният убиец от Лонг Айлънд – 16 жертви и нито следа

Серийният убиец от Лонг Айлънд (СУЛА) действа повече от 20 години. Убил е, разчленил и заровил най-малко 10 души край магистрала близо до плаж Глиго. Известен още като убиецът от Craigslist, той остава един от най-издирваните и мистериозни престъпници на нашето време.

Откритието

Всичко започва през 2010г с жена на име Шанън Гилбърт. Тогава тя е на 24 години и работи като компаньонка, като рекламира услугите си предимно в сайта за лични обяви Craigslist. През май 2010г Шанън посещава дома на клиент в Оук Бийч, Лонг Айлънд, който я е открил в уебсайта. Оттогава никой повече не я е виждал.

За последно Шанън е забелязана от съседите на клиента си, които твърдят, че в ранната сутрин е тичала и викала за помощ. Шанън успява да се обади на 911 към 5:00ч, твърдейки, че „ще я убият“.

Полицията отива на последното известно местонахождение на Шанън. Издирването е неуспешно, но през декември един полицай на тренировъчно упражнение прави шокиращо откритие. Край магистрала, близо до плаж Глиго, той се натъква на разлагащите се останки на жена, като трупът й е увит в чувал от зебло.

Още 3 жертви

Откриването на трупа дава начало на подробно претърсване на района около магистралата. За съжаление все още няма и следа от Шанън. Обратът настъпва, когато два дни по-късно са открити още 3 трупа. Всички жертви са захвърлени по същия начин като първата.

Всичките са жени, напълно облечени, но без обувки. С четири трупа, полицията започва да подозира най-лошото. Дали това не е мястото, където сериен убиец се отървава от трупове? И какво се е случило с Шанън Гилбърт?

Връзки

Аутопсиите разкриват самоличността на четирите жертви: Морийн Брейнърд-Барнс (25г), Мелиса Бартълъми (24г), Мегън Уотърман (22г) и Амбър Лин Костело (27г).

Освен че всичките жени са на по 20 и няколко години, следователите откриват също, че са били компаньонки и са използвали сайта Craigslist, също като Шанън. Морийн и Мелиса са изчезнали през 2007 и 2009г, докато Меган и Амбър са обявени за изчезнали в края на 2010г. И четирите са убити чрез задушаване.

Още 6 жертви

Полицията вече има достатъчна причина да смята, че тези случаи са дело на сериен убиец. Разширяват периметъра на претърсване с още 3.5км във всяка посока, стигайки до окръг Насау.

През март и април 2011г полицията открива още човешки останки на изток от плаж Глиго. Този път обаче забелязват някои съществени разлики.

Открити са 4 трупа, заедно с частичните останки на още двама души. Сред тях са четири жени, всичките отговарящи на профила на предишните жертви. Само една от жертвите е идентифицирана – Джесика Тейлър, компаньонка на 20 години, работила в Манхатън и Вашингтон. В Глиго са открити само черепа и ръцете й, а останалите части са намерени на 75км в Манорвил, Ню Йорк в края на 2011г. Това се оказва значително отклонение от модела на предишните жертви.

Бебе Доу и Джон Доу

Нещата се заплитат още повече, когато се оказва, че две от жертвите не са жени. Полицията открива скелета на бебе момиченце на възраст между 16 и 24 месеца, увито в одеяло и без признаци за нанесени травми. По-късно идентифицират детето като дъщерята на друга жертва. Как точно е умряло бебето остава неизвестно.

Още по-странното е откриването на първата жертва мъж. Макар и облечен в женски дрехи, без съмнение става въпрос за мъж, най-вероятно местен компаньон. Самоличността му остава неразкрита.

С тези открития жертвите на убиеца стават общо 10. Има очевидни прилики в модела му на действие и изхвърляне на труповете. Има обаче и достатъчно разлики, за да има съмнения, че може би повече от 1 човек е отговорен за убийствата.

Свързване на точките

Телата на някои от последните открити жертви са разчленени. ДНК тестовете помагат да се свържат някои от останките с други телесни части, открити из Ню Йорк.

Останките на Джейн Доун 3, афро-американка и майка на откритото бебе, са открити още през 1997г в Лейквю, Ню Йорк. Зъбите и черепа на Джейн Доу 7 са свързани с разчленени крака, които полицията открива на остров Файър в Ню Йорк през 1996г.

Полицията вече има потвърждение, че убийствата в Лонг Айлънд са започнали много по-рано, отколкото са смятали. Убиецът може да действа от 15 години.

Шанън Гилбърт

След десетте нови трупа, търсенето на Шанън Гилбърт остава на заден план. През декември 2011г обаче, тя най-после е открита.

На около 1.5км от мястото, където е видяна за последно жива, полицията открива останките на млада жена в блатиста местност. Оказва се Шанън.

Тя пасва на профила на жертвите (на 20 и няколко, жена, компаньонка, ползвала Craigslist, открита близо до Глиго). Но полицията не открива ясна връзка, свързваща я с останалите жертви. Официалното обяснение за смъртта й е, че се е изгубила на път за вкъщи, когато си е тръгнала от дома на клиента, вероятно под влиянието на субстанции, след което се е удавила в блатото.

Спекулации за това какво действително се е случило с Шанън има от момента, в който е открита. Няколко фактора оспорват официалната версия, включително факта, че аутопсията разкрива следи от душене. Освен това, трупът на Шанън е открит с лице нагоре, което е изключително рядко при жертви на удавяне. И накрая, обаждането на 911, което Шанън прави в нощта на смъртта си никога не е пуснато за широката публика.

Тормоз над семействата

През 2009г полицията може би говори директно с убиеца от Лонг Айлънд по телефона. Една от жертвите, открита сред първите 4 тела, е Мелиса Бартълъми. Тя изчезва през юли 2009г, но поради начина й на живот майка й смята, че няма причина за притеснение и вероятно Мелиса просто се е преместила в друг град.

Но нещата поемат странен обрат, когато по-малката сестра на Мелиса, Аманда, започва да получава обаждания от телефона на сестра си малко след като тя е изчезнала. Когато Аманда отговаря, на отсрещния край не е Мелиса, а някакъв мъж.

Аманда предполага, че сестра й просто си е изгубила телефона. Само че мъжът започва да тормози Аманда, като й казва, че Мелиса е била „курва“ и ще я „гледа как гние“.

Полицията се опитва да проследи обажданията, но успява да стесни региона само до Таймс Скуеър, Ню Йорк. Щом мъжът разбира, че обажданията се проследяват, той спира да звъни повече.

Заподозрените

Смразяващата истина е, че полицията може вече да е разпитвала убиеца. До 2020г в случая има четирима основни заподозрени. В хода на разследването обаче двама от тях са изключени.

Джон Брюлър

Джоузеф Брюлър, мъжът наел Шанън в нощта на смъртта й, е очевиден кандидат. Полицията в последствие го изключва като заподозрян. Той твърди, че във въпросната нощ Шанън пристигнала в дома му неадекватна и уплашена за живота си, след което избягала, преди да правят секс.

Д-р Питър Хакет

Хакет, женен с две деца, също се превръща в заподозрян за убийствата в Лонг Айлънд. Той прави някои странни обаждания до майката на Шанън след изчезването й. Твърди, че „има дом за проблемни момичета“ и е прибрал Шанън, но по-късно се отказва от тези твърдения и заявява, че никога не е срещал Шанън. Полицията открива трупа й в блато близо до дома на Хакет. Въпреки тези странни съвпадения, никой не успява да докаже, че доктора има нещо общо.

Джеймс Бърк

Бърк, шефът на полицията в окръг Съфолк, остава силен кандидат. Той често е използвал услугите на момичета, има криминално минало и често е участвал в агресивен и насилствен секс. Интересното е, че се опитва да блокира участието на ФБР в случая. Съден е и получава присъда от 4 години затвор през ноември 2016г.

Джон Битролф

Последният заподозрян е Джон Битролф – женен дърводелец, осъден през 2017г за убийството на две проститутки в началото на 90-те. Живеел е в Манорвил, където са открити три от жертвите на убиеца от Лонг Айлънд. Жертвите на Битролф споделят много прилики с тези от Глиго.

Още повече, едната жена е била приятелка на Мелиса Бартълъми. Също така, от телефона на Мелиса са направени няколко обаждания до неизвестен човек в Манорвил.

Повече от един?

Разликите в модела на убийствата между двете партиди трупове подсказва, че жертвите в Глиго може да са дело на повече от един човек. Докато първите четири са удушени, увити с чували и захвърлени, следващите разкриват много по-голяма жестокост.

Любопитно е, че всъщност по-късно откритите тела са били оставени там първи. Времевата линия показва, че убиецът е преминал от разчленяване към просто удушаване. Вероятността за това е нищожна, имайки предвид, че серийните убийци стават по-жестоки и садистични с всяка следваща жертва.

За съжаление истината все още не е разкрита. Има няколко теории, вариращи от самотен убиец до трио убийци. През януари 2020г е разкрито ново доказателство по случая. Това е черен кожен колан, който според полицията принадлежи на убиеца (или на един от убийците).

На колана има буквите HM или WH и е открит в началото на разследването още през 2011г. Полицията се обръща към обществото с надеждата някой да го разпознае.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *