История

Полетите на смъртта в Мръсната война на Аржентина

Представете си тази сцена: мъже и жени са упоявани, събличани голи и завличани на борда на самолети, след което са пускани над океана към сигурна смърт в ледените води на Атлантическия океан.

Още по-жестокото е, че на някои жертви е казано, че ще бъдат освободени и трябва да танцуват от радост.

Това е ужасяващата истина за случилото се през така наречената Мръсна война в Аржентина, при която между 1977 и 1978г са проведени около 200 такива полета на смъртта.

Мръсната война е период на държавен тероризъм в Аржентина от 1976 до 1983г. Жертвите на насилието включват няколко хиляди леви активисти и военни, както и синдикалисти, студенти, журналисти, марксисти, партизани и заподозрени техни симпатизанти.

Около 10 000 от изчезналите са партизани от организацията Монтонерос (MPM) и Народната революционна армия (ERP). Изчисленията за броя на убитите или изчезнали варира от 9000 до над 30 000. Най-често се посочва, че изчезналите са някъде около 13 000 души.

Тези числа обаче няма как да бъдат точни, тъй като разсекретени документи и вътрешни доклади от аржентинското военно разузнаване потвърждават най-малко 22 000 убити или „изчезнали“ между края на 1975г и средата а 1978г, но това означава, че не броят изчезванията след юли 1978г.

Стотици хора са убити при полетите на смъртта, повечето от тях политически активисти и военни.

Шокиращите разкрития за случилото се са направени от Адолфо Шилинго, осъден в Испания през 2005г за престъпления срещу човечеството. В интервю от 1996г, той казва:

„Пускаха им весела музика и ги караха да танцуват от радост, защото щели да ги местят на юг. След това им казваха, че трябва да бъдат ваксинирани заради това и им инжектираха пентотал. Малко след това вече бяха упоени, натоварвахме ги на камиони и тръгвахме към летището.“

Шилинго е един от няколко човека, задържани във връзка с участие в тези престъпления. През септември 2009г Хуан Алберто Пох е арестуван на летище във Валенсия.

През май 2011г трима бивши полицаи също са арестувани и обвинени за полет на смъртта от 1977г, при който са убити двама активисти.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *