История

Паметникът на 82 деца, брутално убити от нацистите в Лидице през ВСВ

Втората световна война е най-смъртоносният конфликт в историята. Между 50 и 85 милиона души губят живота си в безсмислената война, базирана на две утопични идеиологии. Излишно е да се казва, че конфликтът облагодетелства единствено висшите командири, а не онези, които се бият а тях. Ужасните кланета и престъпления са били извършвани както от руснаците, така и от нацистите. Споменът за тези пропилени животи остава. Едно от най-жестоките действия на нацистите е затриването на селото Лидице в бивша Чехословакия.

82 деца от бронз наблюдават село Лидице

Бронзовите скулптури са дело на Мария Учитилова от Чехия и са в памет на децата, убити от нацистите през лятото на 1942г. Паметникът е на 82 деца – 42 момичета и 40 момчета – всички от които убити в газовите камери в Челмно. В полският град е издигнат първият концлагер, предназначен специално да „прочиства“ населението от чуждите етноси чрез масови убийства.

През 1942г на 10 юни нацистите убиват почти всички жители на Лидице. Действието е в отговор на покушението срещу Райнхард Хайдрих. Селото е напълно изпепелено, мъжете са убити, жените и децата са разделени и изпратени в концлагери. Това е последното им лято.

След покушението над Хайдрих, Хитлер незабавно нарежда масови убийства в Чехословакия, за да отмъсти смъртта му. Иска и тежки наказания за всяко село, което е приютявало убийците. Нацистите убиват 173 мъже, а 184 жени и 88 деца са отведени.

За създаването на паметника са били нужни две години. 82-те статуи са с реални размер. Докато Мария работи по проекта, много хора посещават ателието й и по-късно започват да събират пари за паметника. През март 1989г тя завършва гипсовите отливки, но така и не вижда парите, които са събирали за нея, затова отлива първите три статуи в бронз, използвайки своите спестявания. Същата година Мария неочаквано умира и проектът остава незавършен.

Съпругът й продължава делото й сам. През 1995г 30 деца от бронз най-после се „връщат“ при майките си в Лидице. От 1996г поетапно се поставят още статуи, а последните застават на мястото си през 2000г.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *