Connect with us

Свят

Новооткритата Драконова дупка е най-дълбоката синя дупка на планетата

Публикувано

on

Сините дупки са рай за гмуркачите и учените, макар и по различни причини. За дълбочинния гмуркач това е несравнимо приключение; за ученият е поглед към миналото и бъдещето. Тези дупки са много дълбоки и на дъното им не достигат нито кислород, нито светлина – една от най-суровите среди за живот, съществуващи на планетата. Преди две години китайски учени откриват най-дълбоката синя дупка досега – Драконовата дупка. Освен първоначално топографско изследване, тя все ще не е проучвана.

Драконовата дупка се намира на 25км от рифа Дискавъри в Южно китайско море и е най-дълбоката по рода си. Смята се, че достига до 301.19м, надминавайки Синята дупка на Дийн в Бахамите с почти 100м.

Рифът Дискавъри е част от острови Парацел – група от 130 острова, рифа и плитчини в Южно котайско море, разпръснати на площ от 15 000кв.км.

Учените са проучили синята дупка през 2016г и са изчислили дълбочината й на приблизително 300.89м. Допълнотелно изследване през 2017г с помощта на професионален подводен робот разкрива, че дълбочината й е 301.19м. Формата на дупката прилича на балетна обувка, като най-широката й част е 162.3м, а най-тясната – 26.2м. Синята дупка има обем от почти 500 кубични метра.

Сините дупки са се образували в следствие на ерозия, когато морското ниво на Земята е стигнало до 120м по време на предишни ледникови епохи. Когато ледът се е разтопил, те са се напълнили с вода.

Тези дупки са много ценни за учените, тъй като им дават информация за геоложкото минало на Земята. През ледниковите периоди, ледените покривки на Европа, Северна Америка и Сибир са достигали дебелина до 4км. За разлика от карстовите фунии, сините дупки не са напълно вертикални. Понеже те съдържат както солена, така и сладка вода, корозията се случва където двете се срещат. Това създава хоризонтални пещери или „ръкави“. Тези ръкави могат да са много дълги, като един от най-дългите е в Бахамите – 762м.

Драконовата дупка не разполага с никакви отворени, хоризонтални пещери, които да пропускат океанските приливи и отливи, поради което е много дълбока и изолирана, а на дълбочина под 80м дори липсва кислород.

Това обаче в никакъв случай не е проблем за развитието на живот. В други подобни сини дупки са открити анаеробни бактерии, както и доста фосили, напълно запазени в безкислородната вода.

Учените изучават тези форми на живот, за да разберат по-добре възможността подобни да съществуват и на далечни планети и луни.

Кликни за коментар

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни

Не пропускайте

Историяпреди 12 месеца

Операция Пасториъс – опитът на Хитлер да саботира САЩ отвътре

Има един малко известен, но истински инцидент в САЩ, случил се през Втората световна война. През юни 1942г нацистите задвижват...

Невероятнопреди 1 година

15 изумителни факта за най-абсурдно богатите 1%

Богати хора има много и навсякъде. Мнозина от нас обаче не си дават сметка колко абсурдно и нелепо богати са...

Святпреди 1 година

Най-известните отвличания

Отвличанията разделят животите на жертвите и близките им на две: в единия момент са тук, в следващия ги няма. Историята...

Историяпреди 1 година

Балканския гангстер Желко Ражнатович – Аркан

Желко Ражнатович е роден в Брежице, малък граничен град в словенска Щирия, Югославия. Баща му, Желко Ражнатович, е служил като...

Историяпреди 1 година

4 исторически трагедии, които са били много по-лоши, отколкото си мислите

Във времена на невъобразими трагедии и катастрофи, винаги има някой идиот, който ще попита „Може ли да стане по-зле?“. И...

Най-четени

Популярни