Невероятно

Няколко малко известни исторически събития

Милиони исторически събития са допринесли за света, който познаваме днес. Учебниците в училище ни предоставят информация само за част от тях, но има и истории, които повечето не са чували

През 1867г Русия продава Аляска на САЩ за $7.2 милиона. Само 50 години по-късно, американците са си избили тази сума 100 пъти.

САЩ придобиват Аляска от Руската империя на 30 март 1867г. Руснаците бързат да продадат Аляска, тъй като регионът е пуст и необитаем. Още повече, те се опасявали, че Великобритания може да окупира Аляска в случай на война. В резултат на покупката, САЩ разширява територията си с близо 600 000кв.мили.

И от двете страни има смесени реакции. Не е много ясно защо САЩ искат да купят Аляска и дали сделката ще е изгодна. Дори Конгресът не одобрява покупката, но тя е финализирана за $7.2 милиона.

През 1896г златната треска в Колндайк разкрива потенциала на Аляска за САЩ. Златото внася стотици милиони долари в страната. Ловът на тюлени е още една атракция, която значително носи приходи за САЩ. Според доклади, дори само приходите от лова на тюлени са покрили разхода за покупката на Аляска.

Вдъхновена от „Около света за 80 дни“ на Жул Верн, Нели Блай първа се опитва да обиколи света през 1889г. Тя завършва пътуването си само за 72 дни и дори се среща с автора.

През 1888г Блай предлага на редактора си да обиколи света, за да докаже изчисленията на Верн. Година по-късно, на 14 ноември 1889г тя поема на 40 000км пътеществие.

В същото време вестник Космополитън спонсорира свой собствен репортер, Елизабет Бисланд, която да изпревари Блай. По време на пътешествието си, Блай минава през Англия, Франция, Бриндиси, Суецкия канал, Колонбо, Сингапур, Хонконг и Япония. Достига Ню Джърси на 25 януари 1890г и се превръща в първия човек, обиколил света. Колежката й пристига четири дни след нея.

На първата Олимпиада през 1904г, на мъжкият маратон първи финишира човек, изминал разстоянието с кола и е дисквалифициран. Вторият е носен до финиша от треньорите си, а четвъртият  се отклонява, за да яде по време на състезанието.

Само няколко от участниците в маратона са имали предишен опит. Участват 10-ма гърци, които никога не са тичали маратон, двама са от южноафриканско племе и пристигат боси, а един е кубински пощальон, облечен с ежедневни дрехи.

Първи завършва състезанието американецът Фред Лорц. Оказва се, че той пробягал 15-ина километра и след това се качил на кола. Когато колата се развалила, той продължил до финиша. Получава доживотна забрана да участва.

Вторият финиширал е Томас Хикс. На 10 мили от финиша той почти се предава, но треньорите му го окуражават да продължи. Получава няколко дози стрихнин, отрова за мишки, за да се добере до края. Когато стига стадиона, треньорите му и феновете му го носят до финиша. Макар да получава златото, той повече не тича професионално.

Андарин Карважал, кубински пощальон, тича в ежедневните си дрехи. Не бил ял повече от 40 часа, затова се отклонява и минава през овошна градина по време на състезанието. Изяжда няколко гнили ябълки, от което го заболява стомаха. Въпреки че му става лошо, той завършва четвърти.

През 1920г Уол Стрийт е поразена от терористична атака. До днес никой не е поел отговорност и не е обвинен за нападението.

На 16 септември 1920г Уол Стрийт е пълна с банкери и брокери, когато се случва немислимото. Църковната камбана отбелязва 12ч на обяд и тогава 45кг динамит избухва пред един офис. Бомбата е била скрита в карета, оставена от известно време пред офиса. Улицата се покрива с отломки, кръв и тела. Експлозията убива 30 души на място. По-късно още осем загиват от раните си. Стотици са ранени и тежко обгорени.

Ден след атаката работници откриват флаери, пуснати в пощите на Уол Стрийт. На тях пише „Помнете, няма да търпим повече. Освободете политическите затворници или ви чака сигурна смърт. Американски анархисти.“ Това веднага води властите към галеанистите – антиправителствена група италиански анархисти, предвождани от Луиджи Галеани, но не успяват да открият повече доказателства.

Тайната на Мохамед Али Джина е можела да спаси Индия от разделяне

Разделянето на Индия е можело да бъде избегнато, ако най-пазената тайна в страната е била разкрита. Джина е страдал от туберкулоза и са му оставали само година-две живот.

Как е щяло това да спре разделянето? Ако хората против разделянето са знаели за предстоящия край на Джина, те определено са щели да забавят процеса, докато не се разболее твърде много, за да вземе решението. Джина е знаел това и е пазил здравословното си състояние в тайна. Умира 11 месеца след сформирането на Пакистан.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *