История

Най-трагичният брак в историята – заговор, убийство, гражданска война и отмъщение

Катастрофалната любовна афера между Педру и Инес де Кастро отприщва гражданска война и завършва с брутално отмъщение и коронясването на труп.

През 14-и век връзката и тайната сватба на Инес де Кастро с наследника на португалския трон не се нрави на бащата на Педру, който плаща на наемници да я убият. Педру изпада в ярост и обявява война на баща си, когато професионални убийци ликвидират Де Кастро пред децата й. Години по-късно, докато не става крал Педру I, единственото нещо, за което мисли е мъст. Той коронясва съпругата си за кралица на Португалия посмъртно и вдига гниещия й труп на пиедестал, за да бъде почетена от аристокрацията.

Тайната сватба на Де Кастро и Педро е смятана за една от най-трагичните в историята и заради нея тя губи живота си. Първата съпруга на Педру, която нещеш ли била братовчедка на Де Кастро, се опитва да ги раздели преди да умре, а кралят съвсем няма против. Бащата на Педру счита Де Кастро за най-голямата опасност за империята му, въпреки факта, че Де Кастро и Педру имат връзка от десетилетия… както и 4 деца. Педру е влюбен до уши в Де Кастро, но монархът не им позволява да се оженят и я прогонва от Португалия.

Инес де Кастро е с благородническо потекло, но въпреки това кралят не я харесва

От векове писатели, актьори и артисти описват ужасния живот на Инес де Кастро. Тя е родена между 1320 и 1325г и е дъщеря на Педро Фернандес де Кастро, който е извънбрачен внук на Санчо IV, крал на Кастилия, Испания, често наричан Санчо Храбри. Но крал Афонсу не се интересува от произхода й. Смята я за недостойна за сина му.

Нейната братовчедка, Констанца Кастилска, на която тя е придворна дама, се мести в Португалия през 1340г за да се ожени за Педру. Сватбата трябва да обедини Португалия и Кастилия, слагайки край на враждата между кралствата. Когато Педру обаче вместо това се влюбва в Де Кастро, той унищожава амбициите на баща си.

Опит за радяла

Връзката между принц Педру и Инес де Кастро не е осъждана само от крал Афонсу. Съпругата на Педру и братовчедка на Де Кастро, Констанца също иска да ги раздели. Тя измисля много хитър план как да го стори. Избира Де Кастро да стане кръстница на сина й.

Това не само ще я принуди да я уважава пред всички, но и ще повлияе доста зле на връзката й с Педру. За Католическата църква кръстниците се смятат за роднини и членове на семейството. Ако Де Кастро се съгласи да стане кръстница, тогава с Педру ще станат роднини и няма как да бъдат заедно. Поне на теория.

Инес успява да отхвърли предложението и това принуждава краля да действа. След смъртта на Констанца през 1345г, първоначално той се опитва да намери нова съпруга на сина си. Педру обаче не иска и да чува. Така Афонсу стига до решението да организира убийството на Де Кастро, но в последния момент се отказва, когато жената пада в краката му да моли за милост.

Вместо това той я изпраща в манастира Санта Клара в Коимбра. Но и това не слага край на отношенията между Педру и Инес. Кралят все повече се опасява, че децата им ще предявят претенции за трона, измествайки невръстния законен син на инфантата – Фернанду. Така влиянието на кастилците ще се засили значително.

След всичките си неуспешни опити да ги раздели, кралят привиква съветниците си Пиеру Коелю, Алваро Гонсалвеш и Диего Лопеш Пачеку и ги праща на мисия в Коимбра да убият Инес де Кастро.

На 7 януари 1355г в манастира Санта Клара Инес е обезглавена пред очите на малкото й дете.

Неочаквани последици

Афонсу смята, че тези крайни мерки ще накарат сина му да прогледне и да поиска да се ожени за някоя принцеса. Педру обаче изпада в адска ярост, когато научава за убийството на любимата си. Той събира огромна армия и срива със земята региона между реките Дора и Миня. Бруталната вражда между баща и син приключва чак когато народът призовава за мир. Малко след това обаче Афонсу умира и Педру се възкачва на трона.

Първата му работа като крал е да отмъсти за Инес. Двама от палачите на Инес се опитват да избягат в Кастилия, но са заловени и са екзекутирани публично, като според легендата самият Педру е изпълнил екзекуцията, като е изтръгнал сърцата им.

Кралицата

Педру I обявява Инес за своя законна съпруга и истинската португалска кралица. Той нарежда тялото й да бъде ексхумирано и облечено в най-хубавите кралски одежди. Мъртвата Инес е коронована и поставена на трон, а васалите са принудени да засвидетелства вярност към новата си кралица като целунат студената й ръка.

Заедно завинаги

Педру погребва отново Инес в Алкобака, където поръчва изграждането на две гробници – една за нея и една а него, за да се видят в отвъдното. В тези гробници Педру и Инес са погребани един срещу друг, а на мрамора е изписано „До края на света“.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *