Животни

Мидата Минг – най-старото животно в историята е убито от учени

Мидата Минг вероятно е най-старото същество, обитавало този свят, но среща смъртта си от човешка ръка. След повече от половин хилядолетие в океана, животното е хванато от учени – тогава е точно на 507 години. Минг е океанска мида и преди да разберат какво държат, учените които я изучават, я убиват.

Когато излизат новините за смъртта на Минг, медиите критикуват учените, че са убили животното, за да открият на колко е години е. Но историята не е толкова проста.

Откритието

Мидата Минг, дълга 8.6см, е открита през 2006г в Исландия. Група учени от университета в Бангор от Великобритания изваждат Минг от дълбокото океанско дъно, заедно с още 200 други миди. Екземплярът е занесен в лабораторията за допълнителни изследвания, като част от по-голям проект в сферата на климатичните промени.

Както пише National Geographic, почти всички хванати миди са убити малко след това. След това са замразени на борда на изследователски кораб, за да бъдат транспортирани до лабораторията. При пристигането си в университета, учените започват да изследват животните.

Продължителността на живота на океанските миди е изключително голяма. Следователно не е необичайно да се откриват миди на по 100 години. Точно този факт привлича интереса на учените, които използват хванатите миди, за да изучават историята на океана и влиянието на климатичните промени в дългосрочен план.

Най-старото животно

Океанските миди изграждат нови пръстени в черупката си всяка година. Така учените могат да изследват промените в океана през годините, наблюдавайки промените в черупката от година на година. С времето могат да си вадят заключения за това как климатичните промени са повлияли на океанския живот.

Но през 2007г учените откриват, че Минг не е като другите миди. Първото изследване на Минг е преброяването на пръстените в черупката. Резултатите са шокиращи – различават около 405-410 пръстена, което означава, че Минг е на повече от 4 столетия в момента на залавянето си.

Грешка

Учените подозират, че преброяването е неточно, тъй като никога не са се натъквали на толкова стара мида. За да потвърдят точната възраст на мекотелото, те премахват черупката и я слагат под микроскоп, за да видят точния брой пръстени. Така, освен че убиват древното животно, те разрязват останките му и Минг се превръща в трагична косвена жертва на проучването.

Финалните резултати от микроскопското изследване показват, че мидата е дори още по-стара – на 507 години. Доказва се, че Минг води началото си от 1499г. Когато разбират на какво са се натъкнали, учените твърдят, че не са искали да убиват Минг, но скоро истината излиза наяве и те са принудени да признаят, че са я убили за изследването си.

Обществото реагира много бурно на новината, че най-старото животно в света е убито. Мидата Минг е била жива по времето на Леонардо Давинчи и Колумб, преживяла е необезпокоявано стотици години. И накрая група учени просто я убиват.

Минг може да не е доживяла пълния си потенциал, но саможертвата й не е напразна. Изследваният дават на учените доказателства за това как океаните са се променили през вековете. Освен това разбират повече за това как работи биологичното стареене.

Тайната на безсмъртието

Тайната на дългият живот на океанските миди се крие в адаптацията й за живот в нискокислородна среда. Тези животни имат много бавен метаболизъм, което им дава възможност да живеят наистина дълго. Тези заключения са представени от Дорис Абел, морски биолог, за списание Science Nordic през 2013г.

Джеймс Скорс, учен от екипа, убил Минг, се опитва да защити изследването. Той посочва, че в дълбокия океан може да има дори по-стари миди, а Минг е просто най-старата, която е откривана досега.

Всъщност твърди, че е много малко вероятно Минг да е най-старата мида в света, макар да признава, че му е зле, задето са я убили. Той се надява мидата все пак да помогне за нови открития в науката на климатичните промени и дългосрочният им ефект върху света. Надява се също и да бъдат открити още по-стари миди.

Огромна загуба

Дори с рационалните обяснения на учените, хората все пак са ядосани, че някой е сложил край на живота на толкова древно същество. А това, което ги вбесява още повече е, че всичко е в името на някакви експерименти. Хората смятат, че учените е трябвало да изберат по-щадящ вариант, а не най-лесният и евтин.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *