Крими

Мъртъв ли е Джералд Котен и къде са $200 милиона от QuadrigaCX?

Предполага се, че Джералд Котен е починал внезапно от болест на Крон през декември 2018г, докато е в Индия за откриването на сиропиталище.

Според съпругата му, Дженифър Робъртсън, само Котен е има достъп до дигиталните портфейли на QuadrigaCX и не е споделил паролите с никой преди смъртта си.

30-годишният Котен е държал паролите си на криптиран лаптоп. Никой, дори експерти по сигурността, не могат да отключат лаптопа. Всъщност, г-жа Робъртсън твърди, че дори не знае дали някой е успял да открие въпросния лаптоп.

Борсата за криптовалута няма достъп до портфейлите си. Това води до липсата на $190 милиона в крипто  и фиатни пари, засягаща над 115 000 потребители. Пълната история обаче е много по-странна от това…

Ноември 2013г

Преди да бъде приет в университета Йорк, Торонто, където учи бизнес, Джералд Котен живее в Белвил, Онтарио. Завършва висшето си образование с бизнес администрация през 2010г. Научава за биткойн в Торонто и пътува до Ванкувър, Британска Колумбия, където в последствие основава Quadiga през ноември 2013г, заедно с Майкъл Патрин.

Quadriga стартира само с местни сделки. Онлайн борсата им заработва през втория месец. През януари 2014г инсталират втория банкомат за биткойн във Ванкувър. През същата година в Quadriga са направени сделки за едва C$7.4 милиона (канадски долари).

Март 2015г.

Компанията се опитва да събере пари и излиза на стоковата борса CSE. Quadriga събира C$850 000, но отменя плановете си да излезе на борсата в началото на 2016г. Компанията има само четирима служителя през 2015г, както и офиси във Ванкувър и Канада, но привършва парите през юни 2015г.

29 февруари 2016г.

Директорите на QuadrigaCX, Антъни Милевски и Лови Хорнър напускат. Скоро след тоав, директорът Бил Филтнес и финансовият директор Наташа Цай ги последват. Котен остава единственият директор на Quadriga. С изключение на няколко подизпълнителя, компанията не разполага със служители, офиси и или банкови сметки.

8 март 2016г.

Властите в Британска Колумбия издават заповед, с която забраняват на компанията да оперира. В заповедта се посочва, че Quadriga не е подала годишните си финансови отчети за 2015г, както и други документи.

Юни 2017г.

QuadrigaCX разкрива загуби за $14 милиона от Ethereum, като за причина посочва техническа грешка. През 2017г биткойн изпитва рязък на цената и от $1000 достига до близо $20 000. Около C$1.2 милиарда в биткойни са обменени през Quadriga. Макар това да води до повече комисионни, също така предизвиква проблем с паричните средства поради зависимостта на борсата от външни платежни системи и липсата на подходяща счетоводна система.

Липсващите милиони

Януари 2018г

Започват финансовите трудности. През2018г, докато цените на биткойн падат, няколко от клиентите на борсата споделят за забавяния, когато се опитват да изтеглят долари.

Март 2018г.

Още клиенти на QuadrigaCX споделят за забавяния при теглене на пари.

Април 2018г.

QuadrigaCX посочва като причина за забавянията спорове с канадските банки. Според посоченото в съдебните дела, Quadriga използва WB21 като разплащателна система.

Октомври 2018г.

QuadrigaCX оспорва сума от$19.6 милиона с канадската банка CIBC. ОТ банката казват, че не могат да определят истинските собственици на средствата. Големи издания пишат, че QuadrigaCX изпитва затруднения с достъпа до $16.3 милиона от средствата си още от януари същата година.

9 ноември 2018г.

Върховният съд в Онтарио отсъжда в полза на CIBC, посочвайки, че собствеността на тези $19.6 милиона е неясна.

27 ноември 2018г.

Котен съставя завещание, с което оставя всичките си притежания на съпругата си, Дженифър Робъртсън, посочвайки я като единствен негов наследник. Завещанието е подписано на 27 ноември 2018г, само 12 дни преди Котен да почине. По силата на завещанието, Робъртсън получава цялата му собственост на стойност C$9.6 милиона, която включва самолет, яхта, автомобил и къщи в Кловна, Британска Колумбия и Нова Скотия. Сметка със C$100 000 трябва да предоставя доживотна грижа за двете кучета на Котен в случай на смъртта на Робъртсън.

Загадъчна смърт

9 декември 2018г.

Гери Котен умира на 30-годишна възраст докато строи сиропиталище в Индия. Смъртта му е в следствие на усложнения от болестта на Крон. Поне това е съобщено официално месец по-късно от името на компанията. Според Дженифър Робъртсън, той е починал на 9 декември 2018г в Индия. Тя го е придружила до болницата в Джайпур предишния ден, където са го диагностицирали със септичен шок, перитонит и заплитане на червата. На следващия ден той починал след като сърцето му е спряло. На 10 декември местните власти издават смъртен акт, а полицията подписва, че не оспорва и освобождава тялото, за да бъде транспортирано до Нова Скотия. В смъртния акт името е сгрешено и е изписано като „Котан“.

14 януари 2019г.

Фирмата Ernst & Young открива пет студени портфейла на Quadriga, но се оказват празни и в тях няма криптовалута от април 2018г. Друг портфейл изглежда е бил използван за получаване на биткойни от друг акаунт и за прехвърлянето им към горещият портфейл на Qudriga на 3 декември – дни преди смъртта на Котен.

Още три празни портфейла са открити, които вероятно принадлежат на Quadriga. 14 търговски сметки са използвани за сделки в други борси. Шокиращо, Quadriga продължава да приема депозити чак до 26 януари.

26 януари

QuadrigaCX спира дейност, като посочва, че извършва „профилактика“.

31 януари

Дженифър Робинсън подава към върховния съд в Нова Скотия клетвена декларация, в която казва, че съпругът й е бил единственият човек, разполагал с паролите за достъп портфейлите на компанията, в които се държат около $137 милиона в крипто. QuadrigaCX иска кредитна протекция като стъпка за избягване на банкрут.

4 февруари

Основателят и изпълнителен директор на MyCrypto говои за възможността Quadriga въобще да няма студен портфейл с Ethereum.

5 февруари

Издаден в Индия смъртен акт изглежда подкрепя твърдението на Quadriga, но в документа е объркано името на Котен. Канадските власти назначават Ernst & Young да разследват какво се е случило със средствата. Разследване, проведено от редактора на блога Zerononcence стига до заключението, че не съществува студен портфейл с биткойни на QuadrigaCX.

6 февруари

Канадски върховен съд одобрява искането на Quadriga и дава на компанията 30 дни първоначална защита от кредиторите й, докато състави план за споразумение.

Какво друго се случва в Quadriga?

Съдебни документи от края на януари предлагат още информация за компанията.

Това, което става ясно е, че финансовите проблеми на Quadriga са в резултат от измама, извършена от Котен.

Котен е създал фалшиви сметки и е търгувал с фалшиви долари и фалшиви биткойни. Най-голямата му сметка е била под името Крис Маркей и в един момент е правел фалшиви депозити по $100 милиона и $50 милиона.

През първата година от работата на борсата, Котен е участвал в повечето от сделките в Quadriga. Неизвестно за клиентите, той е бил ответна страна при 87% от сделките с биткойн в своята компания през 2014г.

Quadriga не е разполагала с офиси, служители и банкови сметки. На практика е била еднолична фирма, управлявана от Котен от мястото, където той – и лаптопа му – са се намирали, обикновено от дома му във Фол Ривър, Нова Скотия.

Вдовицата му, Дженифър Робъртсън, казва че не е била замесена в компанията до смъртта на Котен. В клетвена декларация тя свидетелства, че е претърсила дома им и други недвижими имоти за документи, свързани с Quadriga, но без резултат. Лаптопът, от който Котен е движел бизнеса си, е криптиран и Робъртсън твърди, че не разполага с паролата и или декриптиращ ключ.

Става ясно също, че по някакъв начин компанията без да иска е прехвърлила биткойни на стойност над $500 000 в студен портфейл през февруари и сега няма достъп до средствата.

Съоснователят Патрин е идентифициран от The Globe and Mail като Омар Данани, който е осъждан за кражба на самоличност в САЩ и е лежал 18 месеца в затвора. Той се е признал за виновен и по обвинения за нахлуване с взлом и кражба, заради което е депортиран в Канада. Bloomberg също потвърждава, че Патрин е Данани, като посочва, че официално е сменил името си на Омар Патрин в Британска Колумбия през март 2003г, а след това и още веднъж през октомври 2008г, на Майкъл Патрин.

Доклади от 2020г разкриват, че средства в Litecoin са били прехвърлени от портфейлите на борсата. Как е възможно това, ако Quadriga няма достъп до портфейлите?

През юни 2020г властите в Онтарио официално обявяват, че Quadriga действително е Понци схема. Дженифър Робъртсън продължава да твърди, че няма нищо общо със схемата и не е знаела за дейността на съпруга си. Към момента на смъртта си Котен е разполагал с над $200 милиона.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *