Крими

Крис Беноа – защо кечистът уби семейството си и се самоуби?

Убийствата и самоубийството, извършени от Крис Беноа през 2007г шокираха целия свят. Първо той убива красивата си съпруга и 7-годишния си син, след което и себе си. След живот на популярен атлет, който е имал всичко, което може да пожелае, остава загадката защо е решил да приключи всичко по този начин.

За повече от 30 години Световната федерация по кеч WWE се превърна в един от най-големите спортни брандове в света. Успехът на федерацията се дължи до голяма степен на собственика Винс Макмеън и неговото виждане за платената телевизия. Когато поема компанията от баща си, Винс започва годишна традиция, която се превръща в супер популярната Кечмания и напълно преобразява индустрията.

Световният успех обаче е засенчван от истории за злоупотребяващи с наркотиците кечисти, работели под шапката на WWE през годините. Можем да споменем и инцидента, който отнема живота на Уоуен Харт, когато пада от 24м височина. Събитията от уикенда на 22-25 юни 2007г са сред най-шокиращите в работата на Винс като президент на федерацията.

Съобщения и обаждания от Крис Беноа

По онова време Крис Беноа е сред топ атлетите на WWE. На 40 години той вече е смятан за ветеран. Бил е шампион в организацията безброй пъти. Все още привлича цели тълпи от зрители да го гледа и е считан за най-добрият техничар в историята.

Около 15:30ч близкият му приятел Чаво Гереро получава гласово съобщение, в което Беноа признава, че е изпуснал полета за шоуто, което ще се излъчва същата вечер. Когато Гереро се звъни, за да го чуе, говори с Беноа, който според него звучал изтощен. По време на разговоря, Беноа казва на Гереро, че Нанси и 7-годишният им син Даниел са се натровили с храна. Гереро няма основания да се съмнява в казаното и не задълбава повече темата.

В ранните часове на 24 юни 2007г, поредица от текстови съобщения са изпратени от телефоните на семейство Беноа до няколко служители на WWE, сред които и Чаво Гереро и съдията Скот Армстронг. Друго гласово съобщение е изпратено много по-късно същия ден, в което се споменава, че Даниел повръща кръв и семейството го е закарало в болница. В резултат на това Крис Беноа изразява съмнение, че ще успее да участва в Нощта на шампионите, в която ще е един от главните герои.

Мъртви

Крис казва, че ще хване по-късен полет за Хюстън. На следващия ден обаче, той не се появява. Изпълнителният вицепрезидент Джон Лауринайтис научава за съобщенията от предишните дни и започва да подозира, че нещо не е наред. Когато от WWE се обаждат в полицията с молба да проверят дали всичко е наред със семейство Беноа, те откриват трите тела.

Следващото шоу на WWE е отменено и на негово място се излъчва епизод в памет на Крис Беноа. Изглежда като трогателен жест, но в този случай се оказва, че някой е избързал. Едва по-късно наяве излиза мрачната истина.

Смразяващи подробности

Когато полицията започва разследване, почти веднага успяват да установят някои факти. Според медицинската експертиза, Нанси е удушена по някое време в петък. Полицаи я откриват вързана и загърната в хавлия в банята на горния етаж. До нея е поставена Библия. Нараняванията по гърба й сочат, че Крис е забил едното си коляно в нея, докато я е душил. Кръвта под зъбите й показва, че се е борила за живота си, но официално не се съобщава за следи от самозащита.

Никой не знае кога точно е настъпила смъртта на Даниел. Разлагането на тялото тъкмо е започнало, също като при трупа на майка му.  Само че при него е в различна степен. Момчето има вътрешни травми в гърлото, но не е и външни рани. Токсикологичният анализ открива Ксанакс и изглежда Даниел е бил на практика в безсъзнание, когато е удушен. И до него е открива Библия.

Медицински проблеми?

По-късно излиза твърдението, че Даниел е страдал от синдрома на чупливата Х хромозома. Най-добрият приятел на Крис е друг кечист, Крис Джерико. Той провежда проучване по тази тема и по онова време казва, че всичко при Даниел е отговаряло на тази болест. По ръцете на момчето са открити следи от убождане. Смята се, че баща му се е опитвал да му инжектира хормони на растежа, за да противодейства на заболяването. Това обаче не е доказано. Джерико по-късно признава, че ако Беноа е искал да опази нещо в тайна, това не е било проблем за него.

В книгата си през 2011г Джерико признава, че Даниел не е страдал от синдрома. Но по времето на смъртта му, имало логика да е било така. След събитията е пуснато изявление, че в медицинското досие на Даниел никъде не се споменава за изменения от физически или психически характер. По-късно през годината Сандра Тофолони, сестрата на Нанси, се появява по телевизията и отрича всички твърдения, че Даниел е бил болен.

Планирано самоубийство

Самият Беноа е открит във фитнес си. Обесен. Направил си е импровизирана примка от един кабел. След това я е завързал за тежестите на един от уредите. Когато е пуснал, тежестта е счупила врата му на мига. Разследването започва и приключва с Беноа. Полицията обявява случая за двойно убийство и самоубийство. Един въпрос обаче остава без отговор: Защо?

Теории

Една от основните теории е на бившият кечист Кристофър Новински. Той смята, че Беноа е страдал от редовни мозъчни сътресения, които не са били лекувани. През кариерата си на кечист, Беноа е бил удрян по главата със стоманен стол безброй пъти. Като част от шоуто, това е било приемливо тогава. А и Беноа в никакъв случай не е единственият, рискувал здравето си, правейки опасни неща.

При аутопсията става ясно, че мозъкът на Беноа е като на 85-годишен старец, страдащ от Алцхаймер. Още поражения са открити във всичките четири дяла на мозъчния ствол. Но не всички бивши кечисти вярват на това. В своята автобиография, „Суровата истина“, Боб Холи смята, че за всичко е виновен алкохолът. Отхвърля твърденията за деменция от удари по главата или дори злоупотреба със стероиди. Холи редовно е пътувал заедно с Беноа и казва, че го е виждал да се налива с алкохол много по-често, отколкото да употребява забранени вещества.

Изтрит от историята на WWE

Каквато и да е причината зад събитията от онзи уикенд, WWE реагира бързо и решително. През последните 14 години името Крис Беноа е заличено от всякакви реклами стоки и материали. Всичките му постижения на квадратния ринг са заличени. Освен това, всички настоящи и бивши кечисти, служители и управители на WWE получават забрана да споменават името му.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *