Крими

Кой уби шведския премиер Улоф Палме през 1986г?

Това е силно обсъждан въпрос от години. В полунощ на 28 февруари 1986г премиерът е убит и това е повратна точка в историята на Швеция. Но как се е случило нещо толкова шокиращо?

Предистория

Макар и министър-председател на Швеция, Улоф Палме живее като обикновен гражданин. Често излиза без охрана и такъв е случаят в нощта на убийството му.

Доста набързо, Палме решава да посети кино Grand Cinema. Докато е на работа, съпругата му, Лисбет Палме, организира семейството да отиде да гледа филм. Тя се обажда на Мартън Палме, сина си, за да му каже за плановете си. Едва след като се прибира към 18:30ч, Улоф разбира за всичко това.

Към този момент обаче премиерът вече е без охрана. Семейството тръгва от дома си към киното в 20:30ч, за да гледа шведска комедия.

Много хора ги виждат да вървят към Grand Cinema, без с тях да има охрана. Когато стигат до киното, Улоф, съпругата му, сина му и приятелката на сина му разбират, че почти всички билети са разпродадени. Момчето на касата обаче разпознава премиера и решава да му даде режисьорските места, най-хубавите в залата.

След като филмът свършва, двете двойки се мотаят пред киното известно време. Разделят се към 23:15ч. Улоф Палме и жена му се насочват към близката метростанция. След като стигат до църквата Адолф Фредрик, те пресичат улица Свеавеген и поемат по източната страна на пътя.

За момент спират да видят нещо през витрината на един магазин. След това пресичат до магазин Dekorima, намиращ се на ъгъла на Свеавеген и Тунелгатан. В 23:21ч някой изниква в гръб на премиера и го застрелва от упор. Втори изстрел покосява съпругата му. Извършителят е видян за последно на улица Дейвид Багарес.

Свидетел на всичко това се обажда да съобщи за стрелбата. Обаждането обаче бива пренасочено погрешно и свидетелят не успява да говори с полицията. Диспечер на таксита се обажда на властите и предава съобщението, че някой е прострелян на Свеавеген и Тунелгатан.

Когато по-късно пристига линейка, медиците откриват, че г-жа Палме е само леко ранена, но състоянието на премиера е критично. Линейката стига до болницата, но Улоф е обявен за мъртъв в полунощ.

Разследване и заподозрени

Убийството на шведския премиер е разследвано подробно. Двата изстреляни куршума са открити на улицата. Идентифицирани са като Winchester-Western .357 Magnum 158.

Куршумите съвпадат с фрагменти, открити по дрехите на премиера и съпругата му. Липсата на специфични деформации кара следователите да стигнат до заключението, че куршумите са изстреляни от дуло с дължина около 10см. Следователно се предполага, че оръжието е голям пистолет или револвер.

По време на разследването полицията прави експертиза на близо 500 револвера Magnum. Всички откраднати такива оръжия по онова време са открити, с изключение на едно: револвер, откраднат през 1977г от дома на Арне Суксдорф, шведски режисьор.

Не минава много и започват да се появяват първите теории за убийството. През онези години по шведският закон давността за убийство е 25 години. За да не изтече давността обаче, законът е променен.

Виктор Гунарсон, шведски екстремист, е задържан във връзка с убийството. След спор между прокурорите и полицията обаче бързо е освободен. По онова време Гунарсон има връзки с различни групировки, а пред дома му са открити листовки с враждебни послания към премиера.

През декември 1988г полицията арестува Крайстър Петерсон и го обвинява в убийството на Палме. Той е наркоман, алкохолик и престъпник. Петерсон обаче обжалва задържането си и по-късно е освободен. Причината за това, е че не притежава мотив за убийството, а прокурорът дори не представя оръжието на убийството пред съда.

Според писателя Ян Бондесон, убийството на премиера е свързано с търговията на оръжия за Индия. Според друга теория, Палме е убит от дясно екстремистка организация от полицаи.

Истинският убиец

34 години след покушението, мистерията изглежда най-после е разрешена. На 10 юни 2020г главният прокурор посочва Стиг Енгстрьом като човекът, стоящ зад убийството на Улоф Палме. Той е по-известен като човекът Skandia, тъй като работи в застрахователната компания Skandia.

Срещу Енгстрьом са събрани много доказателства, но той така и не е обвинен, тъй като се самоубива през същата година.

В нощта на покушението той е един от 20-те души на местопрестъплението. Свидетелските показания са неясни и противоречиви – описват мъж със среден ръст и тъмно палто, докато няколко от свидетелите пък споменават синьо яке и шапка. Убиецът се измъква пеша и вероятно е забелязан на стотина метра от мястото на убийството от двойка, която описва мъж с неясна външност, облечен в тъмно палто и тъмни дрехи, носещ малка чанта.

Енгстрьом си тръгва от работа в близкия офис на компанията 1-2 минути преди стрелбата. Когато излиза от сградата той е облечен с тъмно палто, шапка и цветен шал и носи очила и малка чанта. След около 20 минути се връща в сградата, за да каже на пазачите, че Палме е прострелян само на 40 метра от входа. Смята се, че след това се е прибрал вкъщи.

При четири полицейски разпита, последният от които записан на видео, Енгстрьом твърди, че е участвал в опита да се помогне на премиера по някакъв начин, като е обърнал или преместил тялото му. Казва, че е разменил няколко думи със съпругата му и е посочил на полицията посоката, в която е избягал убиецът. Енгстрьом след това хукнал след полицията, за да им предаде информация, научена от съпругата на Палме, но спрял да тича, след като разбрал, че няма да ги настигне. Твърди също, че се е опитал да обясни на полицията, че е бил на местопрестъплението и е потенциален свидетел, но те са го отпратили.

Нито един от останалите свидетели обаче не си спомня Енгстрьом да е бил на местопрестъплението, още по-малко пък да е имал активна роля в събитията след стрелбата.

След като за кратко го смята за заподозрян, полицията отхвърля Енгстрьом като ненадежден свидетел и жаден за внимание човек, които иска да се покаже по телевизията. Така отпада от разследването, което тръгва по други следи.

Когато през 2020г прокурорът обявява Енгстрьом за заподозрян номер едно, той твърди, че има достатъчно доказателства срещу него, но в действителност не представя нищо. По-скоро има само косвени доказателства, които евентуално са щели да бъдат достатъчни Енгстрьом да бъде задържан и разпитан. След смъртта му обаче, полицията не може да продължи в тази насока и официално затваря случая.

Според обществено допитване, само 19% от шведите смятат, че Енгстрьом е убиецът на премиера.

Вижте още

1 of 35

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.