Кино

Как мафията се опита да спре заснемането на „Кръстникът“

„Кръстникът“ е останал в историята на киното като един от най-великите филми на всички времена. Малко хора обаче знаят, че Копола едва не е бил лишен от възможността да го заснеме. Опасявайки се, че ще привлече твърде много внимание, гангстерът Джоузеф Коломбо обявява война на филма и прави всичко по силите си, за да спре продукцията. Накрая прави на продуцентите предложение, което не могат да откажат и снимките продължават. Всъщност Коломбо толкова се замесва в продукцията, че мафията решава, че му е време да се „оттегли“.

„Кръстникът“ до голяма степен оформи представата на цяло едно поколение за това какво е мафията. Дори повлия на това как мафията гледа на себе си. Има действителни записи от ФБР на истински мафиоти, които цитират реплики от класиката на Копола. Един от доновете дори пуска саундтрака от филма на сватбата на дъщеря си, а Салваторе Гравано, подбос на Гамбино, веднъж казва: „Винаги казвам на хората, също като в Кръстникът – Ако имаш враг, той става й мой враг“. Но докато днес филмът е любим и на мафиотите, в началото нещата са били по-различни и мафията дори се опитва да спре заснемането му.

В началото на 70-те, Италиано-американската лига за граждански права настоява Paramount Pictures да се откаже от „Кръстникът“. Разгневена от това, че италианците винаги са представяни като престъпници, лигата организира протести в Ню Йорк Сити и събира $500 000, за да спре продукцията. Намеренията й обаче се оказват не толкова благородни. Организацията е основана през 1970г от Джоузеф Коломбо, глава на престъпната фамилия Коломбо, една от Петте фамилии на Ню Йорк.

Ядосан от това, което смята за расов тормоз от страна на федералното правителство, Коломбо създава лигата, за да се изправи срещу него. Когато научава за гангстерския филм на Paramount, донът решава, че никой няма да гледа този филм. Може би се е притеснявал от стереотипите. Или просто не е искал вниманието, което лентата ще привлече.

След като протестите и телевизионните интервюта не постигат търсения ефект, Коломбо прибягва до други тактики. И макар никой да не е изтезаван или да се е събудил до отрязана конска глава, нещата стават доста напрегнати. Мафиоти започват да следят продуцента Ал Руди и дори изпотрошават спортната му кола. Оставят му и бележка, предупреждавайки го, че ако не спре филма, ще му се случи нещо лошо. Робърт Еванс от Paramount получава обаждане по телефона, с което е предупреден да напусне града, ако не иска да размажат лицето му и да наранят детето му. Контролираните от мафията синдикати отказват на Копола да снима в определени квартали, а някой задига скъпо оборудване изпод носа му. Офисите на Paramount в Ню Йорк са евакуирани след бомбена заплаха… два пъти.

Накрая Paramount свиква среща с мафиотите. Ал Руди се среща с Джоузеф Коломбо в хотел Шератън и двамата обсъждат какво да се случи с „Кръстникът“. Изненадващо, мафиотът има само едно условие. Снимките могат да продължат, ако думата „мафия“ бъде изтрита от сценария. Или босът е доста дребнав, или някой в организацията му не си е свършил работата. Думата „мафия“ всъщност се открива само един път в целия сценарий. Ал Руди веднага разпознава изгодната сделка и се съгласява на искането на Коломбо.

След срещата Коломбо се вманиачава по мафиотския филм. На снимачната площадка започват да идват гангстери и настояват да си говорят с Марлон Брандо. Коломбо дори използва влиянието си при избора на един от главните герой. Като малък Джани Русо е работел за престъпен бос като Франк Костело и е един от онези, които помагат в преговорите между Paramount и мафията. За усърдната му работа, Коломбо му урежда ролята на Карло Рици, доведения син на Дон Корлеоне.

Историята най-после приключва на 28 юни 1971г. Докато Франсис Форд Копола снима сцените, в които Корлеоне очиства враговете си, само на няколко пресечки от него наемен убиец прострелва Коломбо в главата. Гангстерът, който полага толкова усилия в „Кръстникът“ да не се споменава мафията, накрая е убит заради това, че привлича твърде много внимание към Петте фамилии. Коломбо прекарва остатъка от живота си парализиран и умира през 1978г.

Вижте още

1 of 35

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.