Свят

Южна Корея строи първия плаващ град

Идеята за плаващ град може да звучи като нещо познато от научнофантастичните филми, но сега е на път да се превърне в реалност в Бусан, Южна Корея, където учени, подкрепени от ООН изграждат първият такъв прототип.

Проектът е наречен OCEANIX и бе обявен миналата година, но сега вече има и 3D скици. На тях се виждат свързани платформи, които покриват площ от 15.5 акра, достатъчно за 12 000 души.

Изчислява се, че изграждането ще струва около $200 милиона и ще бъде завършено през 2025г.

OCEANIX цели да помогне на хората в крайбрежните зони, чиито общности са изложени на риск от повишаването на нивото на световния океан. Двама от всеки петима души по света живеят в рамките на 100км от брега, а водата вече принуждава милиони да напускат домовете си.

Модулните квартали на OCEANIX ще са прототип за природосъобразни и устойчиви градове. Те ще са разположени в изумителна синя лагуна на голяма площ и ще са свързани чрез мостове. Градът ще е разделен на различни райони – включително жилищни, научни и туристически – с нискоетажни сгради.

Всички сгради в града ще са под седем етажа, за да се запази нисък център на тежестта и да са по-устойчиви на силните ветрове.

Първоначалната версия на OCEANIX ще побира 12 000 души, но в бъдеще може да бъде разширен до капацитет от 100 000 души.

Всеки остров ще има шестоъгълна форма и ще е с покритие от варовик, който е три пъти по-здрав от бетона, но въпреки това плава.

Новите дизайни на проекта са публикувани малко след като доклад на европейската комисия предупреди, че нивото на световния океан се повишава с невиждани темпове.

Вижте още

1 of 35

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.