Невероятно

Изгубеният пръстен на цар Соломон

Всеки знае сагата за Индиана Джоунс и търсенето на изчезналия кивот, но има едно съкровище, свързано с него, което е също толкова скъпоценно. Смята се, че кивотът е съдържал двете плочи с десетте божи заповеди, които Бог дава на Мойсей – и заради които цар Соломон изгражда своя храм. Самият храм отдавна е разрушен, но всяка авраамическа религия – и някои доста религиозни документи – споменават храма и неговите съкровища. Всички тези религии също така почитат цар Соломон като мъдрец или пророк, но някои истории отдават изграждането на монументалния храм – включително и кивота – на един специален пръстен: Печата на Соломон.

Какъв е този пръстен?

Казва се, че е носил „най-великото име на Аллах“ и звездата на Давид. Някои твърдят, че Печатът на Соломон е бил направен от месинг и желязо и вероятно е имал огромен диамант или сапфир.

Но самият пръстен и стойността му съвсем не са най-вълнуващото около него. Печатът на Соломон е позволил на царя да плени всички зли джинове в света.

Цар Соломон

За да ви освежим паметта, ще припомним, че Соломон сяда на трона при малко необичайни обстоятелства. Според библиолозите, Соломон е бил незаконен син на цар Давид (любимецът на Бог) и въпреки че е бил по-млад от Адония, редовния наследник, Соломон наследява баща си след смъртта му. Доста скандално отклонение от традициите… особено след като цар Соломон заточва Адония, след като той иска да се ожени за една от помощниците на баща им.

Малко след коронясването на Соломон, той сънува как разговаря директно с Бог и Бог му казва: „Поискай и ще ти се даде“.

В Библията Соломон иска мъдрост; желае да бъде велик и справедлив владетел. Понеже не иска богатство, престиж или всички други типични неща, които би могъл да поиска един цар, Бог го прави най-мъдрият сред хората – а също така и доста богат и могъщ.

Но в други текстове Соломон получава повече от мъдрост. Според ислямските традиции, Сюлейман (арабското име на Соломон) е бил необичайно мъдър, но също така е разбирал езика на птиците, животните и насекомите. Освен това, когато е поискал от Бог мъдрост, Бог му е дал и нещо друго: пръстенът наречен Печатът на Соломон, който му е дал власт над зъл джин.

Според митовете, с помощта на този пръстен Соломон контролира най-малко 70 джина. С тази армия той можел да прави каквото си поиска. Ранните религиозни мюсюлмански разкази посочват, че е можел да командва вятъра, да пътува от едно място на друго в нещо като подвижен дворец и да ограничава силите на злия демон Лилиту.

Печатът на Соломон е отговорен за една от най-известните приказки от „Приказки от хиляда и една нощи“ – „Рибарят и страшният дух“.  В нея един рибар улавя в мрежата си месингова бутилка, носеща печат от пръстен. Вече знаем, че вътре трябва да е бил един от джиновете, затворен от Соломон. Бедният рибар обаче решава, че ще продаде бутилката на пазара, но когато я отваря, за да я почисти, от нея излиза гъст облак дим, от който се материализира злият джин Асмодей.

Веднъж Соломон дори губи безценния си пръстен. Винаги преди баня той го давал на една от съпругите си, Амина. Но един ден, разбунтувал се дух открадва пръстена и го носи в продължение на 40 дни, представяйки се за Соломон и заемайки трона му. Това се оказва умишлено наказание за Соломон, който позволил на своите 700 жени да се кланят на своите идоли. След 40 дни духът пуска пръстена в морето, където е изяден от риба. Рибата е уловена и почистена от местен рибар, след което най-после е върнат на Соломон.

Какво прави Соломон с пръстена?

Най-забележителното нещо, което се казва в Корана за Соломон е какво е направил със своите джинове – изгражда своя храм, който по всички параграфи е архитектурно чудо. Цялото нещо е позлатено, от орнаментите, издялани от маслинови дървета до декоративните нарове, висящи от пилони, излети от месинг. Резби от кедрово дърво са можели да бъдат видени на всяка стена. Основата е била направена от каменни блокове, пренесени от каменоломната, което означава, че строителството е било сравнително тихо. Това допринася за идеята, че храмът е построен от джин.

След като Соломон изрича молитвата, с която посвещава храма на Бог, Ковчегът на завета е поставен във вътрешното светилище „и тъмен облак изпълва божия храм“. Мнозина са твърдели, че облакът всъщност е бил джин.

Какво се е случило с пръстена на Соломон?

Историята в Корана завършва със смъртта на Соломон. На заветна възраст той повяхва незабелязано, докато се подпира на бастуна си. Всъщност трупът му продължил да стои така подпрян – а джинът все така работел, предполагайки, че го наблюдават. Едва доста по-късно (не е ясно кога), когато насекоми прояждат бастуна на Соломон и нарушават баланса му, тялото му пада на земята. Злият джин най-после осъзнава, че вече не е роб и изчезва.

Що се отнася до самият пръстен, когато тялото на Соломон пада на земята, пръстенът се изхлузва от пръста му и повече никога не е видян. Дали все още е някъде там? Може би никога няма да разберем.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *