Джак Чърчил държи рекорда за единственото потвърдено убийство с лък и стрела във Втората световна война

Капитан Джон Малкълм Торп Флеминг Чърчил, наричан още Джак Чърчил, е британски офицер, бил се във Втората световна война с меч, лък и гайда. Бил е толкова опасно старомоден и невероятно смел, че си печели прякора Лудият Джак. Живеел е по мотото: „Всеки войник, влязъл в битка без меча си, е облечен неподходящо.“

През 1943г край град Молина в Италия, той сам залавя 42 немски войници, използвайки само меч и лък, като в процеса губи меча си. По-късно се връща да си го вземе. Той и отряда му са заловени през 1944г в Югославия от германците и са изпратени в концлагер. Докато са там, Джак постоянно сиви на гайдата си песента „Няма ли да се върнем?“. Успява да избяга, но е отново заловен и изпратен в Австрия. Бяга и от там и извървява пеша 150км до Италия. Среща американски войник, който му помага да се върне в Англия.

През 1945г е изпратен в Бирма да се бие с напредващите японци, но когато стига Индия, войната приключва с бомбардирането на Хирошима и Нагасаки. Капитан Джак Чърчил е толкова нещастен от това, че войната е свършила, че се оплаква от американците, заради които всичко е свършило 10 години по-рано.

Джак умира през 1996г на 89 години. През 2014г е издадена книга, разказваща за най-големите му приключения.

Вижте още

1 of 33

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.