Крими

Човекът, измамил „Стани богат“ с £1 000 000

„Стани богат“ е една от най-известните ТВ игри в историята, но едва ли има по-драматичен епизод от този. Когато Чарлз Инграм заема стола в онзи ден, той изглежда е решен да спечели милион долара. А зрителите си нямат представа, че се случва нещо повече – докато не забелязват една малка подробност.

Участникът

Да се върнем до 2001г. По това време „Стани богат“ е относително ново шоу. Зрителите гледат вълнуващо как участник след участник се потят на стола, опитвайки се да отговорят на коварни въпроси под изгарящите прожектори.

Шоуто се излъчва и във Великобритания, а там един епизод влиза в историята на телевизията. Въпросният участник е Чарлз Инграм – ветеран от армията, който е много уважаван в обществото. Но всички това следва да се промени.

Съпругата му вече е участвала

Невероятно, но това не е първият от семейство Инграм, който играе в „Стани богат“. Съпругата, Даяна Инграм, също е участвала няколко месеца по-рано и печели £32,000.

Въпреки добрата печалба обаче, двойката се оказва затънала в дългове. Когато Чарлз приема да участва в шоуто, получават втори шанс да спечелят заветния милион – и този път са решени да не оставят нищо на случайността.

На сигурно

Първоначално амбициозната двойка е убедена, че Чарлз ще успее да се справи сам със сложните въпроси. Двамата са интелигентни и често играят на въпроси.

Нещата обаче не се развиват според очакваното. Чарлз се затруднява в шоуто и докато достигне £4,000, вече е използвал два джокера. Тогава с Даяна решават да поемат нещата в свои ръце.

Да си изцапаш ръцете

След като снимките приключват за деня, Чарлз и Даяна не са доволни от развоя на събитията. Чарлз вече е изгърмял два джокера, а му остават още доста въпроси. Затова измислят план, който да позволи на Чарлз да бъде безпогрешен – всеки път. Но за да проработи схемата, се нуждаят от помощ.

Тук имат предимство. Даяна е влиятелна жена, която си е изградила много връзки през годините в различни ТВ предавания. Приятелка е с Текуен Уоток, уважаван колежански професор, който ще обърне нещата в тяхна полза.

Помощ

Когато Даяна моли добрият си приятел Уиток за помощ, той се отзовава. На следващия ден двамата са в публиката – но не стоят един до друг.

Не искат да привличат внимание, затова изпълняват задачите си от различни места. Всичко сработва перфектно. Или поне докато някои хора не забелязват нещо странно.

Безупречен план

В общи линии планът е Даяна и Уиток да дават на Чарлз правилните отговори по таен начин. Уиток, който е участвал в много ТВ игри, някак е разбил системата на „Стани богат“ и има достъп до всички отговори.

Освен това дава отговорите и на Даяна, за да може тя да помага на съпруга си. Планът изглежда съвършен и нямат търпение да го изпробват. Как успяват?

Нещо намирисва

Чарлз Инграм сяда отново на стола на „Стани богат“ и изглежда променен – сигурен, че ще победи. Убеден и превъзбуден е, но това все пак не е причина някой да се осъмни в нещо.

След няколко въпроса обаче нещата стават интересни. Всеки път, когато бъде зададен нов въпрос, от публиката се чува странен звук, който сигнализира на Чарлз верния отговор. Но той има начин да го прикрие.

Изпълнение за Оскар

Всеки път, когато бъде прочетен въпрос, Чарлз се преструва, че размишлява върху отговорите. Накланя главата си и се прави, че е пред голяма дилема. След това повтаря всеки отговор, бавно и ясно, за да може да се чуе от публиката.

Когато прочете верния отговор, Даяна и Уиток кашлят силно, за да може Чарлз да ги чуе. Методът е доста прост. Така те дават на Чарлз верните отговори, само че не всичко минава гладко.

Мнозина не са убедени

Първият пропуск в плана им е факта, че кашлянето е доста очевидно. Не е нужно много време зрителите да забележат факта, че се чува кашляне всеки път, когато бъде споменат верния отговор.

И не са само зрителите. Продуцентите също забелязват нещо и няма да оставят на Чарлз да му се размине. Има и още една причина измамата да е толкова явна.

Паника

Чарлз Инграм не се страхува да покаже на зрителите, че си прекарва страхотно. Всеки път, когато познае верния отговор, той се усмихва широко и радва като малко дете. Скоро обаче смехът му се превръща в паника.

Явно започва да се притеснява, че продуцентите ще го усетят. Започва да се държи странно и да прави нелепи физиономии, сякаш крие нещо. Водещият, Крис Тарант, забелязва странното поведение на Чарлз. И не е единствен.

Напрежение

Даяна Инграм изпада в абсолютен шок, когато съпругът й привлича такова внимание. Той се държи налудничаво и за зрителите е ясно, че нещо не е наред.

Вместо да се престори, че няма нищо, Даяна вместо това също показва, че нещата не са съвсем в ред. Ако не мамеха, нямаше ли тя да е развълнувана?

Последния въпрос

Най-после Чарлз достига до финалния въпрос за милион паунда. Независимо колко подозрително е всичко, все пак си остава риалити телевизия. Повечето зрители вкъщи смятат, че стават свидетели на историческо събитие и просто се вълнуват.

Също като при всеки друг въпрос преди това, Чарлз разсъждава дълго време. Но това е моментът на истината. В последния миг той „неочаквано“ променя отговора си и избира верния – така печели милион паунда.

Победа

Зрителите пред телевизорите изпадат във възторг от невероятната победа на Чарлз – и той също, разбира се. Дали ще му се размине? Ако успее, значи е заблудил всички.

За няколко кратки, велики секунди, тримата измамници вероятно са смятали, че всичко ще бъде наред. Не след дълго обаче мечтата им е разбита пред очите им. И се случва точно, когато Чарлз слиза от сцената.

Разпит

Щом камерите спират да записват и Чарлз напуска сцената, той е придружен до една зала. Там веднага го разпитват за случилото се и откъде е знаел всички отговори. Продуцентите не вярват, че просто е познал и отменят наградата му от милион паунда.

При последвалото разследване става ясно, че триото е виновно в измама. Какво ще реши съдът?

Присъда

Основното наказание за измамата на Чарлз в „Стани богат“ е отнемането на званието майор. Инграм получават и тежки финансови глоби, но за тяхно щастие можеше да е много по-лошо.

Всъщност първоначално са осъдени на цяла година в затвора, но съдът размисля. Съдията решава, че престъплението им не е чак толкова сериозно и не си струва да ги праща в затвора. Но на Инграм ще им провърви още повече.

Още дългове

Чарлз и Даяна изваждат късмет и затвора им се разминава. Но пред тях стоят още няколко проблема. Първо, паричните глоби, които трябва да платят.

Двойката и без друго е затънала в дългове, а сега нещата стават още по-лоши. Макар да са избегнали затвора, проблемът с парите се задълбочава.

Сензация

Дори през 2001г човек можеше да стане известен в интернет. Не в мащабите като днес, но при достатъчно добра история, хората те забелязват. Така се случва и с Чарлз Инграм, който става известен по света като „кашлящия майор“.

Независимо дали го харесват или го мразят, Чарлз се превръща в една от най-големите звезди на ТВ игрите. Това отваря много възможности за ветерана.

Риалити звезда

Риалити звездите са като знаменитости и тук важи правилото, че няма лоша реклама. Макар кашлящият майор да става известен заради измамата си, всъщност хората се интересуват от него.

Това кара други предавания да започнат да го канят. Едно от тях е шоуто „Hell’s Kitchen” с водещ легендарния готвач Гордън Рамзи. Но това е едва началото на звездната кариера на Чарлз.

Двойката

Макар от двамата Чарлз да е по-популярен, съпругата му Даяна също си има последователи. Всъщност Инграм са новата популярна двойка в света на риалити звездите и продуценти искат да се възползват от двамата, а не само от единия.

Скоро са поканени в риалити шоуто „Размяна на съпруги“, което подобрява социалния им статус още повече. С новата си слава двойката дава повод за раждането на много вероятна теория, която кара феновете да се чудят.

Подозрение

Сега всички се чудят дали е възможно да са измамили в „Стани богат“ с единствената цел да станат известни? Или е нещо друго?

Каквото и да са мислели, явно е проработило в тяхна ползва. Инграм обаче решават, че няма да паднат без бой. Те смятат, че продуцентите на предаването са се отнесли несправедливо с тях.

Невинност

Чарлз и Диана, колкото и изненадващо да е, твърдят, че са невинни. От самото начало те казват, че не са мамили и са несправедливо обвинени.

Отстояват позицията си от ден първи и използват нарастващата си фен база като средство да изчистят името си. Накрая се свързват с друга група хора, които искат да им помогнат. И този път светът ще научи цялата истина.

Истината е някъде там

Въпросните хора всъщност са писали пиеса наречена „Куиз“, която в последствие се превръща във филмова драма от три части. Идеята е да се фокусират предимно върху скандала със „Стани богат“ и истинската причина Инграм да не отидат в затвора.

Първоначално хората смятат, че на двамата просто им е провървяло. Но документалният филм повдига някои интересни въпроси около случая. Само за няколко часа продукцията успява да убеди мнозина, че Инграм са невинни.

Борбата за милион

Мини сериалът на Инграм е шокиращ за много хора. Повечето са смятали, че двамата ще искат да оставят всичко това в миналото. Но сега те гордо заявяват, че са невинни и настояват за справедливост.

Все пак те на практика са спечелили 1 милион, които са им отнели и гневът им е напълно оправдан. В последната част от мини сериала се разкрива, че двойката се бори да отмени присъдите си – а адвокатите им имат интересни неща за казване.

Заплетен случай

Адвокатите разкриват някои много странни аномалии в записа на шоуто. Оказва се, че много от кашлянията са просто огромна случайност. Според тях всичко е едно недоразумение и Чарлз действително е знаел отговорите на зададените му въпроси, а странното му поведение се дължи на шока. Но не всички са убедени в това.

Популярното мнение

Колкото и успешен да е мини сериалът, все още много хора смятат, че Чарлз и Даяна са измамници. И наистина, доказателствата за вината им са доста солидни, но все пак можем да ги поздравим, че обръщат всичко в тяхна полза.

И до днес Чарлз не е получил своя милион.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *