История

Акула в аквариум, човешка ръка и една от най-известните криминални истории на Австралия

През 1935г акула в австралийски аквариум повръща човешка ръка.

В една обичайна история за нападение на акула, това би било щастлив край, при който звярът е заловен, а поне част от останките на жертвата са открити, за да бъде погребана.

Но това не е обикновена история с акула. Точно тази акула, както се оказва, не е нападнала никого. Не е била злодеят, а по-скоро това, което дава стартът на разследване за убийство и една от най-известните криминални истории на Австралия.

4-метровата тигрова акула е заловена в средата на април в Сидни от местния рибар Бърт Хобсън, след като се оплела в мрежите му. Заедно със сина си, Бърт завлича рибата до брега и я кара в аквариума Куги, който е управляван от брат му. След няколко дни, през които изглежда акулата се адаптира към новата си среда, тя започва да се държи много странно. Многократно се блъска в стените на аквариума, след което потъва до дъното и плува бавно в кръг.

Най-накрая започва да повръща. Според репортер от вестник Сидни Морнинг Хералд, който тогава е на мястото, за да пише за новата придобивка на аквариума, от устата на рибата е изхвърлена „плътна кафява пяна, воняща ужасно“, заедно с „птица, плъх, доста тиня и човешка ръка с оплетено в нея въже“.

Викат полицията и съдебният медик и експерт по акули да прегледат ръката. Заключават, че не е била отхапана – по нея не са открити следи от зъби, а крайникът е бил чисто отрязан в рамото с острие. Полицията започва разследване за убийство и дава на местния вестник да публикува описание и снимка на татуировката, открита на ръката, с надеждата, че някой ще се обади с информация.

Един мъж разпознава татуса – картинка на двама боксьори – и идентифицира жертвата като брат си, Джеймс Смит, който се занимавал със залози, аматьорски бокс и дребни измами. Бил изчезнал още преди няколко седмици.

Следователите бързо проследяват последните стъпки на Смит. За последно е видян жив в хотел в предградие на Сидни, където е пиел и играел домино с приятеля си Патрик Брейди, който бил добре познат на закона като фалшификатор.

С напредването на разследването става ясно, че нощта на двамата мъже не е протекла гладко. Хазяинът на Брейди казва на полицаите, че той освободил имота си край залива малко след изчезването на Смит и преди да стане време за следващия му наем. Когато хазяинът отишъл да огледа къщата, открил че матракът и леглото били заменени, стените почистени, а лодката, която вървяла към имота, била старателно изтъркана.

Джеймс Смит

Полицията вече има заподозрян и скоро открива мотив. Един таксиджия разказва на следователите, че в деня преди да изчезне Смит, той возил Брейди – който изглеждал шашнат и нервен – на север и го оставил пред къща, собственост на Реджиналд Лойд Холмс.

Холмс бил уважаван производител на лодки и бизнесмен, но също и дълбоко замесен в криминалния свят на Сидни. Той контролирал контрабанден пръстен и понякога наемал Смит и Брейди да вземат кокаин, цигари и друга контрабанда с моторните лодки на фирмата му. Организирал и застрахователни измами, при които Смит и Брейди умишлено потапяли или запалвали лодките му, за да може да прибере парите от застраховката. Следователите откриват, че след една от тези схеми нещата се прецакали и застрахователната компания отказала да плати. Конспираторите се скарали и един от мъжете убил Смит.

Броуди и Холмс са извикани за разпит, но отказват да съдействат. Първият е обвинен в убийство и притиснат да си признае, а вторият, който твърди, че не познава нито Брейди, нито Смит, е освободен.

Няколко дни по-късно, Холмс излиза с една от моторниците си в залива Лавъндър в Сидни, прострелва се в главата и пада във водата. Успява само да се рани. Малокалибреният куршум се сплесква в челото му и го зашеметява. Падането във водата го свестява и той се връща обратно на борда, но свидетели на случката вече са се обадили на полицията. Следва продължило няколко часа преследване из залива и открития океан, но Холмс накрая се предава и се оставя полицаите да го закарат в болница.

След като се възстановява, Холмс е готов да говори. Първоначално се опитва да обясни опита за самоубийство и бягство с история за това как е нападнат  в дома му и са стреляли по него, след което е сбъркал полицаите с нападателите си. Накрая разказва, че Брейди е убил Смит, разчленил е тялото и е погребал по-голямата част от него в сандък в океана. Запазил обаче едната ръка и с нея отишъл в дома на Холмс, заплашвайки го, че ще свърши като жертвата, ако не му плати. След това Брейди вързал тежест за ръката и я хвърлил във водата, където акулата я е изяла. Холмс претърпял нервен срив и решил да се самоубие на лодката.

Бизнесменът се съгласява да разкаже всичко това и в съда, но в нощта преди делото е застрелян в колата си. Местопрестъплението и скорошното поведение на Холмс говори за самоубийство, но предстоящите му показания сочат, че са го убили, за да мълчи. Правният историк Алекс Касълс предлага друго обяснение в своя книга по случая: че Холмс е поръчал собственото си убийство. Така е искал пощади семейството си от срама, ако собствените му престъпления бъдат разкрити в съда, като им подсигурява и застраховката живот, която иначе при самоубийство не е валидна.

След смъртта на Холмс случаят се разпада. Адвокатът му твърди, че всички улики са косвени и още повече, че ръката не е труп, а без труп няма убийство. Едноръкият Джим Смит все пак може да е жив някъде, според защитата. Съдията се съгласява с това и разпуска съда. Брейди е освободен, но е арестуван по обвинения във фалшификаторство веднага щом напуска сградата. Поддържа своята невинност за убийството до смъртта си през 1965г.

Убийството на Смит така и не е разрешено, но според Касълс той е бил полицейски информатор и е убит от банковия обирджия Еди Уеймън, след като Смит го е изпортил.

Що се отнася до акулата, тя е убита и отворена, за да се търсят още от останките на Смит.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *