История

8 исторически „факта“, които са измислица

Някои неща от историята са просто факт, но други могат да са отворени към интерпретации. Например, някои спорят, че крал Ричард III е бил зъл тиранин, докато други вярват, че не е бил по-добър или по-лош от всеки предишен или следващ монарх.

Това обаче не представлява проблем само по себе си, защото историята е дисциплина, която се предполага да ражда дебати, проучвания, аргументи и премерен здрав разум. Когато фактите и мненията се размиват и се вярва във „фалшиви истини“, тогава се получава проблем. Някои митове и легенди – като за Робин Худ и крал Артур – са известни, че са такива, но понякога исторически вярвания са представяни като „факти“, когато всъщност са погрешни.

Обвинените на салемските процеси не са били изгаряни на клада, а обесвани

Салемските процеси от 1692г са един от най-известните инциденти от историята на Америка – въпреки това и до днес се налага мита, че намираните за виновни са били изгаряни на клада. Всъщност повечето „вещици“ са обесени. Между февруари 1692 и май 1693г в Салем са екзекутирани 20 души – повечето от тях жени, почти всички чрез обесване.

Христофор Колумб не е открил континентална Америка… а само Карибите

Всеизвестно е, че Колумб е открил Америка – включително днешните САЩ, нали? Това просто не е вярно. Той не пристига на континента, а достига само до Карибските о-ви – никога не е стъпвал на територията на днешните щати. Въпреки това много страни в Новия свят официално празнуват Денят на Колумб на 12 октомври.

Големият пожар в Лондон не слага край на чумата… просто е съвпадение в точния момент

Това, че двете събития се случват толкова близо във времето е чисто съвпадение. Краят на чумната епидемия от 1665г – когато умират 1/6 от жителите на Лондон – често се свързва с избухването на големия пожар през септември 1666г, но двете не са свързани. Предполага се, че огънят е унищожил мръсните помещения, в които са се криели плъховете и пренасящите болестта бълхи, което е попречило на чумата да се завърне – но за това няма никакви доказателства.

Пожарът е бил концентриран в центъра на Лондон, което означава, че не е прочистил предградията.

Клеопатра не е била египтянка, а с гръцки произход. Просто се е представяла за египетска богиня

Клеопатра, последният фараон на древен Египет, е била с македонско-гръцки произход и е първият член на семейството си, който научава египетски. Когато Александър Велики умира през 323г.пр.Хр., птолемейската династия поема контрола над Египет – Клеопатра идва от тази фамилия и управлява Египет между 51г.пр.Хр. и 12г.пр.Хр.

В попкултурата Клеопатра винаги е изобразявана като египтянка, но тя е била чужденка. Още повече, този имидж вероятно е насаждан от самата Клеопатра, тъй като е искала да легитимира властта си.

Наполеон не е бил много нисък… бил е по-висок от средното за Франция по негово време

Император Наполеон Бонапарт води Френската империя в много войни след Френската революция и е считан за един от най-бруталните диктатори и най-успешният военен лидер в историята. Въпреки това е запомнен като доста нисък. Вярно е, че е бил едва 170см, но това не е толкова малко за мъжете през 19-и век в Европа – и всъщност е над средната височина във Франция. Отчасти причината за този мит е, че в началото на 1800-те е написано, че Наполеон е висок 157см – но са използвани различни мерни единици, които се различават от тези след революцията.

Викингите не са носели шлемове с рога

Изглежда всеки викинг, който виждаме на екрана днес, носи рогат шлем – няма обаче археологически доказателства, които да подкрепят този образ. Всъщност между 8 и 11-и век викингите са носели кожени каиши, шлемове без рога или изобщо не са си слагали нищо на главата – рогата се появяват през последните няколко век. Изглежда погрешният образ идва от изпълненията на операта на Вагнер „Пръстенът на нибелунгите“ от 1768г.

Мария Антоанета не е казала „Да ядат пасти“ на френските селяни… цитатът й е приписан

Кралица Антоанета е мразена от общо взето всички селяни във Франция и макар вероятно да си го е помисляла, никога не е казвала на гладуващите да ядат пасти. Жан-Жак Русо й приписва тези думи в „Изповеди“. Сатирата само намеква, че са изречени от Антоанета, по саркастичен начин, но в действителност тя не е казала такова нещо.

Император Нерон не е свирил на цигулка, докато Рим е горял… Всъщност е бил на 50км, когато избухва пожарът

Големият пожар в Рим опустошава столицата на великата империя между 18 юли и 26 юли през 64г.пр.Хр. – а император Нерон е обвиняван, че самият той е подпалил пожара и дори свирил на цигулка, докато народът се издушавал. Уж Нерон решил да подпали града, за да може след това да си припише заслугите за спирането на бедствието. Тацит обаче – един от най-достоверните исторически източници от времето – документира, че Нерон дори не е бил в Рим тогава, а се е намирал на 50км във вилата си в Антиум. Макар това да не сваля подозренията, че е бил замесен в пожара, няма как да е участвал лично, ако не е бил там – няма как и да е бил във високата кула, свирейки, докато в столицата избухва паника.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *