Connect with us

Невероятно

7 привидно обикновени снимки с невероятна история

Публикувано

on

Някои снимки изглеждат толкова обикновени, че никой не би им се зачудил. Но понякога именно тези обикновени снимки крият най-невероятните истории.

  1. Малката кутия, която този усмихнат мъж носи е атомното ядро на Дебелака – бомбата, опустошила Нагазаки.

„Дебелака“ е ядрената бомба, която САЩ пускат над Нагазаки в Япония. Годината е 1945 и това е втората и последна такава бомба, използвана във война.

На снимката, усмихнатият човек е Харолд Агню – американски физик, работил като научен надзорник по бомбардирането на Нагазаки. Виждаме как небрежно носи плутониевото ядро на бомбата. То тежи едва 6.4кг, но е мощност 21 килотона.

  1. Този гълъб доставя съобщение от обкръжен батальон войници през Първата световна война, спасявайки почти 200 мъже. Птицата е простреляна няколко пъти, в следствие на което остава без крак и око. Войниците я кръщават Шер Ами, което се превежда като „Скъп приятел“.

На 3 октомври 1918г Майор Чарлз Уайт Уитлизи и още 194 мъже са в капан в малка котловина. Войната бушува край тях и няма начин да излязат, без да бъдат забелязани от германците. След първия ден оцеляват само 194-ма. Не могат да изпратят някого за помощ, защото ще бъде застрелян на момента. Затова майорът решава да използва гълъби.

Две от пратените птици са свалени. Третата е тази от снимката. Тя е пусната с бележка на крака си, на която пише „Намираме се край пътя на паралел 276.4. Собствената ни артилерия ни бомбардира. За Бога, спрете!“.

Когато гълъбът се опитва да полети, германците започват да стрелят по него и само след няколко секунди го свалят. Но някак той успява да полети отново и изминава 40км за 25 минути. Успешно доставя съобщението, с което спасява 194 живота. По време на полета си Шер Ами е ослепена и простреляна в гърдите. Пострадал е и единият й крак.

Военните лекари правят всичко възможно, за да спасят крака, но не успяват. Затова й правят дървен. Шер Ами получава военен кръст за службата си през войната. Доставя 12 важни съобщения във Вердюн.

  1. Този мъж държи снимка на годината на „National Geographic” за 1987г. На нея е уловен първият с трансплантирано сърце в Полоша – операция, отнела 23 часа. Мъжът, държащ снимката, е пациентът. Той надживява хирурга, който му слага сърцето.

Тадеуш Зиткевич получава първото трансплантирано сърце в Полша. На снимката е хирургът, който прави операцията – Збигнев Релига.

Операцията му отнема 23 часа и е толкова изтощителна, че може да видите помощника на Збигнев да спи на пода в дясно. Фотографът Джеймс Стансфилд улавя момента след операцията, когато докторът стои до пациента и наблюдава показателите му.

  1. Сцена от „Градина Раундхей“ – най-старият оцелял до днес филм.

Това е кратък филм от 1888г. Записан е от френския изобретател Луи Льо Принс и е най-старият оцелял до днес филм, кадър от който виждаме по-горе.

Льо Принс е снимал с камера с единична оптика със 7 кадъра в секунда.

  1. Тази обикновена панорама е най-скъпата снимка, продавана някога. На търг за нея са дадени цели $4.3 милиона!

Озаглавена „Рейн II“, тази снимка е част от шест фотографии, изобразяващи река Рейн. Както виждате не може да се каже, че е забележителна с каквото и да е.

Снимката е дело на Андреас Гурски, който я прави през 1999г. Изненадващото е, че на оригиналната снимка е имало хора, разхождащи кучетата си, както и цяла фабрика. Андреас обаче ги е премахнал с помощна на компютър. Снимката е продадена през 2011г за $4.3 милиона, с което влиза в историята като най-скъпата досега.

  1. Това не е просто снимка на странно разположена сграда, а момент от преместването на 7600-тонен жилищен блок. Сградата е преместена, за да се направи място за булевард в Румъния през 1987г… заедно с живущите в нея.

По време на комунизма в Румъния се строят масивни апартаменти по съветски стил. Много от тези сгради са издигнати около градовете. Когато в Алба започва изграждането на огромен булевард, блоковете се оказват пречка.

Един от тях е точно на пътя на булеварда. Събарянето му и изграждането му наново е щяло да струва много, затова властите решават да разделят сградата на две и да я преместят. За целта те я подкопават, след което полагат под нея железопътни линии. По този начин я преместват на цели 55м.

За постижението са били нужни близо шест часа. Най-интересното е, че по време на преместването живущите са били в сградата и са си вършили ежедневните неща. Според легендата, една жена сложила чаша с вода на ръба на балкона си и нито една капка не се разляла.

  1. Това са братята Макдоналд пред първия ресторант Макдоналдс, който още не е отворил. Снимката е от ноември 1948г в Сан Бернардино, Калифорния.

През 1937г Патрик Макдоналд отваря будка за хамбургери с името „The Airdrome”, като ги продава само по 10 цента. Три години по-късно, двамата му сина, Морис и Ричард Макдоналд, местят „бизнеса“ в Сан Бернардино. Кръщават го „Бар и барбекю Макдоналдс“, а в менюто има 25 барбекю предложения.

Към края на 1948г братята откриват, че повечето им приходи идват от хамбургерите, затова решават да предложат по-просто меню само с хамбургери, чийзбургери, пържени картови, шейкове, безалкохолни и ябълков пай. Установяват и сервиране на самообслужване. За да ускорят работата си, устройват кухнята по модела на поточните линии. Този път променят името на ресторанта на просто „Макдоналдс“.

Кликни за коментар

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни

Не пропускайте

Историяпреди 12 месеца

Операция Пасториъс – опитът на Хитлер да саботира САЩ отвътре

Има един малко известен, но истински инцидент в САЩ, случил се през Втората световна война. През юни 1942г нацистите задвижват...

Невероятнопреди 1 година

15 изумителни факта за най-абсурдно богатите 1%

Богати хора има много и навсякъде. Мнозина от нас обаче не си дават сметка колко абсурдно и нелепо богати са...

Святпреди 1 година

Най-известните отвличания

Отвличанията разделят животите на жертвите и близките им на две: в единия момент са тук, в следващия ги няма. Историята...

Историяпреди 1 година

Балканския гангстер Желко Ражнатович – Аркан

Желко Ражнатович е роден в Брежице, малък граничен град в словенска Щирия, Югославия. Баща му, Желко Ражнатович, е служил като...

Историяпреди 1 година

4 исторически трагедии, които са били много по-лоши, отколкото си мислите

Във времена на невъобразими трагедии и катастрофи, винаги има някой идиот, който ще попита „Може ли да стане по-зле?“. И...

Най-четени

Популярни