Невероятно

6 мега компании, спечелили милиарди чрез измама

Някои компании лъжат с цифрите, други със заблуждаваща реклама, но такъв е бизнесът. Очакват се подобни неща. Има обаче компании, които пресичат границата на „очакваната нечестност и неморалност, присъщи на капитализма“ и са чисто и просто безскрупулни измамници.

Tidal фалшифицира резултатите си, за да заграби милиони долари

Платформите за онлайн съдържание са новата дигитална златна треска. Също като оригиналната такава, не липсват мошеници. Конкуренцията е свирепа, но през 2015г съпругът на Бионсе и малка знаменитост по своему, Джей Зи, решава да се впусне с $56 милиона инвестиция в Tidal.

Музикалната платформа гърми и тръби, че Джей Зи, Бионсе и Кание Уест ще пускат новите си песни ексклузивно там. Lemonade на Бионсе и The Life of Pablo на Кание успяват да спечелят на двамата $6 милиона възнаграждение за слушанията в периода на ексклузивност в Tidal. Това е достатъчно, за да привлече вниманието на инвеститорите.

Но докато останалата част от света бърза да отмени абонамента си за Spotify, норвежки вестник се задълбава в данните и открива някои нередности. Tidal се оказва не особено прозрачна компания, но репортерите все пак откриват, че в системата има около 3 милиона абоната, които са отбелязали 250 милиона прослушвания на песните. Това означава, че всеки потребител е трябвало да слуша албума Lemonade по осем пъти на ден. Знаем, че феновете на Бионсе са луди за връзване, но това би било твърде много дори за тях. Може би.

Друг вестник открива, че и броят на абонатите не отговаря на истината. По-точна статистика би била 850 000, като останалите абонати са дошли от предлаганите безплатни тестови периоди. Tidal е наказан за измамата с $200 милиона инвестиция от Sprint, което покачва цената на компанията на $600 милиона. Към днешна дата компанията отрича тези обвинения, а норвежците за подали официална жалба към Tidal. Датската музикална организация Koda също е обявила, че ще проведе независим одит на информацията, предоставяна от компанията.

PayPal е използвал ботове, за да се закачи за eBay

PayPal е по-голяма компания от много банки, но през 1999г е просто малък стартъп, за който знаят няколко човека – предимно защото идеята да пращаш на някого пари по интернет е звучала като вещерско заклинание за купуване на кокаин.

Питър Тийл и неговият зъл съвет от старейшини анализират ситуацията и бързо осъзнават, че ограничената употреба на PayPal е централизирана предимно в eBay. Затова решават да стимулират пазара. Пардон, да го симулират.

PayPal създава бот, който грижливо преглежда eBay за търгове. След това, с едно на ум, че голяма част от потребителската комуникация с eBay се корени в известията по имейл, които те получава („Някой е предложил по-висока цена на търга и до края остават 23 минути!“ или „Наддаването за твоята препечена филийка, която пролича на Рей Лиота, са във вихъра си!“), ботът изпраща на продавачите имейл, уведомявайки ги, че възнамерява да наддава в търга им като дарение, но само ако продавачът се съгласи да му бъде платено през PayPal. Продавачите могат да отговорят, за да се съгласят на условието, пък и дори да не отговорят, това се оказва безплатна реклама.

Но повечето се съгласяват, защото само печелят от това – по-големи наддавания и доброто усещане, че подпомагат хубава кауза. PayPal дори си партнира с Червения кръст, за да може поръчаните артикули да отидат за благотворителност.

Ботът не само рекламира компанията, но и създава илюзията за нарастващо търсене и това, че PayPal е по-добра система за разплащане от вградената в eBay платформа. Ако от eBay бяха разкрили схемата, са можели да отстранят PayPal, но вместо това се поддават на натиска и купуват PayPal за зашеметяващите $1.5 милиарда.

Човекоподобен изкуствен интелект се оказва истински човек

Всички си убиваме времето, докато не се сдобием с компютър, на който да поверим животите си. Програмисти и учени работят много усилено върху тази идея, за да може един ден да имаме асистент робот, когото да малтретираме, докато не му писне и не еволюира, за да ни избие всичките. Според технологичната компания X.ai, този ден вече е дошъл, благодарение на виртуалния им асистент Amy Ingram.

Amy е насочена към заети бизнесмени и впечатлява със способността си лесно да насрочва срещи за десетки служители, разполагайки само с няколко основни параметъра. Но това, което наистина изумява хората, е стилът й на писане, приличащ досущ на човешки. Amy разполага с речник далеч надхвърляш този на други виртуални асистенти, които към момента са ограничени предимно до кратки потвърждения. Според изпълнителният директор на компанията, служители, които не са знаели, че си пишат с виртуален асистент, са помолили Amy да поздрави гости в лобито, да изпрати бонбони и цветя и дори са флиртували с нея.

Само една малка подробност: Amy е приличала на човек, защото е била човек. Зад фасадата на изкуствения интелект се оказва, че се крият служители на X.ai, залепени за мониторите по цял ден и преструващи се, че са Amy. Наети са като разработчици на продукт, но всъщност са прекарвали по 14.5 часа на ден като Amy, за да се уверяват, че правилно разбира исканото от нея и не отговаря с врели некипели.

Изкуственият интелект няма нужда от такова обучение, но Amy е нямало да функционира изобщо без постоянната поддръжка. Фактът, че е рекламирана като самостоятелен изкуствен интелект е точен колкото това да придаде на своя Xbox дълбока интелигентност.

Airbnb създава бот, който краде потребителите на Craiglist

Преди 15-20 години, ако някой американец искаше да си наеме стая за няколко нощи, трябваше да търси някой си Крейг. Крейг му показваше своя списък, разкривайки един нов свят, пълен с дивани втората употреба и секс труженички. Но никой монопол не е вечен и през 2008г Крейг е предизвикан от група бунтари, известни като Airbnb. Но как може такава малка компания да се изправи срещу империята на Craiglist?

Започва се със създаването на бот, който да пише на потребителите на Airbnb, като им предлага да публикуват обявите си и в Craiglist. Публикацията в Craiglist е същата, само че информацията за контакт сочи към Airbnb. Това позволява на компанията да рекламира пред огромната потребителска база на Craiglist, като прибира печалбата за себе си. Фактът, че това е било против правилата на Craiglist, ги е накарало да се замислят точно нула секунди. Това е хитро техническо решение и ако бяха спрели до там, вероятно щяха да останат запомнени само с него.

Но Airbnb не спира дотук.

Предприемачът Дейв Гуудън забелязва, че Airbnb не харчи и стотинка за традиционна реклама, но хиляди публикуват обявите си там. Откъде по дяволите идват всички тези хора? Гуудън, залагайки на инстинкта си, публикува фалшива обява в Craiglist. Само след няколко часа получава имейл от „млада дама“, която му пише, че обожава апартамента му и го моли да разгледа този готин нов сайт, наречен Airbnb. Прави го отново, и отново, и отново… и всеки път получава почти същия имейл като предния.

Гуудън също не спира дотук. Той създава свой собствен сайт за обяви, пълен с хиляди истински хора, пускащи истински обяви. В общи линии копира Airbnb като контролен сайт, което е почти същото като това да изпиташ теорията си, че половинката ти изневерява, като станеш директор на Национална сигурност и наредиш да й подслушват телефона. Очаквано, никоя от обявите му не привлича вниманието на загадъчния промоутър Airbnb. Публикуването на същите обяви в Craiglist обаче скоро генерира имейл. Това е все едно Макдоналдс безнаказано да рекламира на касата на Бъргер Кинг.

Uber саботира Lyft като се държи като откачен преследвач

Ако ви кажем, че голяма корпорация е създала съмнителна програма на име Hell (Ад), за да привлече конкуренцията към каузата си, вероятно ще ви прозвучи като сценария на следващия сериал по Netflix. Но „Hell” е истинска програма и е собственост на Uber. Името вероятно е заигравка с по-известната програма на компанията Heaven (Рай), която позволява на приложението да следи движението на хората, които го използват. Напълно очаквано, с Heaven злоупотребяват, като излизат наяве случаи, когато служители на Uber са дебнели политици, знаменитости и дори бивши гаджета. Но вместо да изглади етичните и морални проблеми, Uber решава, че очевидното решение е да създаде таен софтуер, кръстен на отвъдния свят.

Само няколко избрани служителя са знаели за Hell – факт, който би трябвало да повдигне немалко въпроси. В общи линии е масивна кампания за събиране на данни с цел да се идентифицират шофьорите, които работят както за Uber, така и за Lyft. Тази информация е използвана, за да им се предложат по-добри комисионни, изолирайки Lyft от пазара.

Hell е само началото на войната на Uber с Lyft. През 2014г, компанията наема екипи от независими доставчици, които да тормозят и вербуват шофьори на Lyft. Това е така наречената SLOG програма. Тези така наречени „посланици на бранда“ си викали кола на Lyft, след което по време на пътуването разказвали за страхотни възможности, предлагани от Uber. Писмените инструкции на Uber към „агентите“ включвали стратегически съвети като употребата на „улични хитрости“ и задаването на въпроси като „Замислял ли си се да смениш платформата за споделено пътуване?“ Много деликатно наистина.

Но другата цел на SLOG е била да губи времето на шофьорите на Lyft. Екипите се обаждали за кола, използвайки предплатени карти, след което отказвали поръчката малко преди да пристигне. Вътрешното разследване на Lyft разкрива около 5560 курса, отменени от агенти на SLOG, предимно в нови пазари. Екипите дори си имали групов чат, за да координират атаките си.

Оксиконтин е рекламиран като безопасен и без риск от пристрастяване

Вероятно никога не сте чували за фамилия Саклър, но състоянието има $13 милиарда говори, че са сред глобалния лит. Дарили са огромни суми на Харвард и Принстън, както и на Метрополитън и Лувъра. Известни са по света със своята щедрост, поне докато не излиза наяве ролята им в създаването на толкова наркозависими, колкото е създал и Пабло Ескобар. САЩ се бори с най-тежката опиоидна криза в историята си и вероятно сте чували за това.

Саклър притежават Purdue Pharma и Rhodes Pharma, които притежават Оксиконтин и генеричните им еквиваленти. Когато Оксиконтин  е разработен за първи път, лекарите са много предпазливи в предписването на това, което в общи линии е хероин под формата на таблетка. Толкова силни болкоуспокояващи са се пазели за непоносимата агония на раковоболните и умиращите, а не за порязан пръст. Но Саклър са знаели, че държат златната кокошка за гушата и само трябвало да накарат лекарите да забравят за малката си съвест, за да предписват лекарството.

Purdue започва маркетингова буря и дори не си прави труда да заложи на свои проучвания и изпитания. Вместо това дава на маркетинг отдела да си измисли каквито си иска твърдения. Единият слоган гордо хвали Оксиконтин като лекарството „с което да започнеш и да останеш“. Освен това фамилията се бори срещу държавните регулации и започва да изнася опиоида в държави с по-слаби регулации. Дори раздават свои учебници на студентите по медицина и са обвинявани, че са казвали на лекарите, че са в нарушение на Хипократовата клетва, защото не са предписвали опиоиди в определени ситуации. И всичко това сработва.

През 2007г, Purdue се признават за виновни в углавно престъпление по обвинения, че компанията е подвела регулаторни органи, лекари и обществото за безопасността на Оксиконтин. Но няма как да накараш всички да забравят за силно пристрастяващото хапче. Стотици хиляди американци са пристрастени към опиоиди с рецепта или уличните наркотици, до които са стигнали, а десетки хиляди вече са мъртви. Фамилия Саклър е изправена пред стотици съдебни дела и се раздира от вътрешни конфликти. И макар да сме сигурни, че някой ден от тази история ще стане сносна драма, отсъждането от 2007г изобщо не е навредило на приходите им.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *