Connect with us

Невероятно

17-годишното момче, построило ядрен реактор в двора си

Публикувано

on

Дейвид Хан, известен още като „Ядреният бойскаут“, влиза в новините, след като изгражда ядрен реактор в двора си. През 1994г, 17-годишният младеж облъчва къщата на майка си и квартала със своя реактор. Случайна среща с полицията хвърля светлина върху експеримента му. Скоро след това ФБР и една камара други агенции звънят на вратата му.

Всичко започва години по-рано. Роден на 30 октомври 1976г, Дейвид е като всички останали момчета. Страстта му към химията започва, когато е на 10 години, след като дядо му му подарява „Златната книга с химични експерименти“. Книгата отваря нови врати за него и вместо да прекарва часове с приятелите си, Дейвид започва да прави аматьорски химични експерименти. Докато чете книгата, той решава да започне да събира проби от всеки елемент от периодичната таблица, включително и радиоактивните.

За провеждането на експериментите си Дейвид си прави лаборатория в стаята си в къщата на баща му. На 14 години той вече е произвел нитроглицерин. Успехът му идва на цената на множество провали и родителите му се тревожат от редовните взривове и химически разливи. Когато някои от експериментите му опустошават стаята му, баща му го кара да премести лабораторията си в мазето. Една нощ, там Дейвид предизвиква експлозия, от която изпада в безсъзнание. След инцидента баща му забранява всякакви експерименти в къщата и изпраща лабораторията му в дома на майка му.

През това време Дейвид се записва в Скаутите орли. Като скаут той се опитва да спечели значката за атомна енергия. Когато навършва 15, успява да получи значката и окуражен от това си постижение, решава че ще създаде размножителен реактор.

Дейвид прекарва уикендите и празниците в къщата на майка си на 40км от Детройт. След като вече не може да експериментира у баща си, той започва да прави опитите си в двора на къщата майка му.

За да се сдобие с нужните технически знания, Дейвид пише на Министерството на енергетиката, Американското ядрено общество, Атомния индустриален форум, Ядрената регулаторна комисия и института Едисън. Пише писма, представяйки се за професор Хан, преподавател физик от гимназия Чипеуа Вали и така получава много информация. Дори успява да зароди научна дискусия на тема производство и разпространение на изотопи с Донал Ърб, директора на Ядрената регулаторна комисия.

Целта на Дейвид е да създаде размножителен реактор, който може да превръща торий уран в изотопи, способни на ядрено деление. Използвайки радиоактивните материали и събраната информация, той построява неутронно оръдие като пробива оловен блок.

За да се сдобие с радиоизотопи, Дейвид пише на чехословашка фирма, която продава уран за комерсиални и академични цели. Твърдейки, че е професор, той получава няколко проби от черната руда, но не успява да добие достатъчно уран от нея. Затова започва да събира малки количества от различни домакински уреди. Взема америций от димни детектори, тритий от оптики за оръжия и торий от туристически фенери. За да пречисти тория с помощта на литий, той купува батерии за $1000.

Най-накрая Дейвид успява да събере достатъчно количество радий от стар часовник, който купува от антикварен магазин. В часовника открива боя с радий, която пречиства и от нея извлича радиоактивния материал. Развълнуван, младият химик прави с радия оръдие, с което облъчва торий и уран на прах, надявайки се да получи малко атоми, способни на деление.

След множество опити и грешки, Дейвид успява да направи размножителен реактор. След няколко седмици гайгеровият му брояч регистрира доста високи нива на радиоактивност, макар и да не достигат критични стойности. Когато детекторът започва да засича радиация и през бетона, Дейвид осъзнава, че може да излага себе си и останалите на опасност.

Приема съвет от приятел и използва кобалт, за да контролира ядрената реакция. Но кобалтът е недостатъчен и гайгеровият брояч вече отчита радиация на пет къщи от тази на майка му. Най-накрая Дейвид решава да разглоби реактора. Оставя радия и америция в бараката, служеща му за лаборатория и прибира останалото оборудване в багажника на колата си.

Докато тъпче разглобения реактор в колата си, полицията пристига по сигнал на съсед. Полиците разпитват Дейвид и след като решават, че им е съмнителен, претърсват колата. В багажника откриват кутия за инструменти, запечатана с тиксо. До нея намират още киселини, различни химикали и части от реактора. Полицаите започват наистина да се притесняват, след като Дейвид им казва, че кутията е радиоактивна.

Подозирайки, че в колата има ядрена бомба, полицаите я закарват в полицейското управление, където установяват, че в кутията наистина има радиоактивни материали. Веднага въвеждат федералният план за реакция при радиоактивна заплаха и на мястото се появяват безброй правителствени агенти, включително ФБР. Лабораторията на Дейвид е запечатана и специалисти са повикани да почистят. Бараката е разглобена, а съдържанието й е изхвърлено насред пустинята Голямото сухо езеро.

След инцидента Дейвид изпада в депресия. Лабораторията му е разрушена и той вече няма къде да провежда експерименти. Съучениците му започват да го наричат „радиоактивното момче“. През 1995г той постъпва в колеж по молба на баща си. Пропуска обаче много лекции и прекарва дните си в леглото или карайки напосоки с колата си. По-късно, след поставен ултиматум от баща му, Дейвид влиза в армията.

След като завършва обучението си, Дейвид е изпратен в атомния самолетоносач Ентърпрайз, но не му е позволено да работи по осемте реактора на кораба. След това става морски пехотинец, а няколко години по-късно е освободен почетно по медицински причини.

През април 207г ФБР получава информация, че Дейвид притежава още един ядрен реактор, който държи във фризера си. След телефонно интервю с него, ФБР отхвърля информацията. По-късно, през август същата година, Дейвид е обвинен за кражбата на димни детектори от жилищна сграда. По това време лицето му е покрито цялото с рани. Следователите смятат, че причината за това е излагането на радиация.

В съда, Дейвид пледира виновен и е осъден на 90 дни затвор. Умира на 27 септември 2016г, на 39 години. Причината за смъртта му са комбинираните ефекти от алкохол, фентанил и дифенхидрамин.

Реакторът на Дейвид не е бил достатъчно мощен, за да причини реални щети, но въпреки това е излъчвал опасно количество радиация – 1000 пъти над нормата.

Кликни за коментар

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни

Не пропускайте

Невероятнопреди 12 часа

10 истории с Киану Рийвс, които показват, че е най-добрият човек на света

Какво се получава, когато комбинирате добри британски маниери с типични хавайски принципи? Киану Рийвс, разбира се – любимецът на интернет....

Историяпреди един ден

12 малко известни истории от Втората световна война

Всеки е запознат с основните събития от Втората световна война, благодарение на комбинация от училищна подготовка, кино и книги. Нацистката...

Невероятнопреди 2 дни

Изненадващи разлики между женското и мъжкото тяло

Жените са прекрасни и уникални същества. Не само са способни да дават живот, но също така преминават през много промени,...

Кинопреди 6 дни

Най-очакваните филми през 2022г

Светът продължава да е в колапс, но поне успяхме да видим някои страхотни филми миналата година. С малко късмет, 2022г...

Кримипреди 2 седмици

Крис Беноа – защо кечистът уби семейството си и се самоуби?

Убийствата и самоубийството, извършени от Крис Беноа през 2007г шокираха целия свят. Първо той убива красивата си съпруга и 7-годишния...

Най-четени

Популярни