Свят

10 загадъчни открития в Антарктика

Поради климатичните промени, вечният лед на Северния и Южния полюс на Земята постепенно се топи, а древни ледници ни дават нови и нови изненади всяка година.

Някои от откритията ни предоставят улики за загадките на човешкото минало, връщат ни предмети, изгубени във времето или разказват за невероятни аномалии, които дори най-добрите учени на нашето време не могат да обяснят.

  1. Топенето на вечния лед може да провокира нови епидемии

Глобалните климатични промени отдавна са причина за по-бързото топене на полярните ледове. Размерите на ледниците в Арктическия океан намаляват все повече през лятото. В резултат на това, от разтопения лед се изпускат микроби, които са били в хибернация от векове.

През август 2016г неочаквано огнище на антракс убива 12-годишно момче и изпраща в болница 72 души. Причината за епидемията е замърсяване на подпочвени води от труп на елен, който някога е умрял от опасната инфекция. Сибирците са потърпевши, защото цялата питейна вода в района е отровена.

Има и друг прецедент, в Норвегия. Открити са телата на 6 млади мъже, умрели през 1918г от испанския грип. В кръвта им е открит напълно запазения вирус. Сред експертите има нарастващи опасения, че замръзнали гробове на жертви на едра шарка в бъдеще също могат да причинят смъртоносни епидемии.

  1. Кученцата на 12 000 години

През 2001г учени отиват в североизточна Якутия с надеждата да открият останките на древни мамути, но вместо това се натъкват на напълно запазени кученца от Ледниковата ера. 5 години по-късно Сергей Федоров от Музея на мамутите, отива на мястото на откритието и намира не едно, а две добре запазени тела на животни от Ледниковата ера.

Замръзналите кученца на теория могат да помогнат на учените да открият защо и къде точно кучетата са се отделили в подвид на вълците и са станали първите опитомени животни в историята. Оказва се, че кученцата са умрели на 3-месечна възраст, вероятно след като са затрупани от лавина.

Учените ще използват останките на откритите животни, за да проследят хронологията на опитомяването на тези видове, защото все още няма консесус относно времето и мястото когато кучетата са опитомени от хората.

  1. Тайната нацистка база

През октомври 2016г руски учени се натъкват на тайна нацистка база на Арктика. Обект, наречен Schatzbraber или „Ловец на съкровища“ е открит на остров Александра и изглежда е построен година след като германците нападат Съветския съюз.

Базата е била напълно празна през 1944г, когато нацистки учени са се натровили с месо от полярна мечка. Вторият път, когато тук се появяват хора е 72 години по-късно. Руски полярни изследователи откриват около 500 артефакта в базата, включително ръждясали куршуми и документи от Втората световна война, всички скрити в базата от десетилетия. Базата е запазена в отлично състояние поради екстремно ниските температури.

Има версия, че обектът е създаден в търсене на някакви древни реликви и източници на енергия, в които самият Хитлер е вярвал. По-скептичните експерти обаче смятат, че тайната бази е предоставяла на нацистите информация за метеорологичните условия, които са можели да им дадат предимство в сраженията във войната и придвижването на войски, кораби и подводници. Сега руснаците използват острова, за да си изградят собствена военна база.

  1. Древен гигантски вирус

През 2014г в ледовете на Сибир учени откриват вирус, наречен питовирус, който е престоял в студа близо 30 000 години и се оказва наистина огромен. Находката е уникална, защото питовирусът е най-големият вирус, познат на науката.

Освен това, вирусите в Арктика обикновено са много по-сложни от обикновените вируси. Питовирусът съдържа 500 гена. Откритият през 2013г пандоравирус пък е вторият най-голям и съдържа 2500 гена. За сравнение, вирусът на ХИВ има едва 12 гена. Още по-зловещото е, че след 30 000 години хибернация, гигантският вирус все още е активен и способен да заразява клетки.

Много учени смятат, че е изключително трудно човек да се зарази с такъв вирус днес, макар че при оптимални условия подобен риск има. Ако например откриете труп на човек, който е умрял от такава инфекция. Подобен сценарий е малко вероятен, но самата идея, че непознат и опасен вирус се скрие в леда и чака да види бял ден, кара много експерти да се притесняват.

  1. Гравитационна аномалия под ледовете на Антарктика

През декември 2016г учени откриват огромен скрит обект под леда на Антарктика. Това е в окръг Уолкис, а аномалията се простира в диаметър около 300 метра на дълбочина 823м. Откритието е наречено гравитационна аномалия на Уилкис и е направено в кратер с диаметър около 500км, благодарение на сателитни наблюдения на НАСА през 2006г.

Много експерти спекулират, че огромната аномалия е остатъчен ефект от праисторически астероид. Вероятно е бил два пъти (а според други източници дори 6 пъти) по-голям от онзи, избил динозаврите. Смятат също така, че това е небесното тяло, предизвикало глобалната катастрофа, довела до масово измиране преди 250 милиона години, когато 96% от морския живот и около 70% от живота на сушата измира.

Както винаги, конспиративните теории говорят друго. Според много такива кратерът е бил подземна база на извънземни или тайно убежище на падналите ангели от Библията. Или дори портал към вътрешността на земята, където има друг свят.

  1. Загадъчната арктическа цивилизация

През 2015г, на 29км южно от полярния кръг, учени откриват следи от загадъчна средновековна цивилизация. Въпреки факта, че находката е в региона на Сибир, археолози са установили, че хората са свързани с Персия.

Останките са обвити в кожи (вероятно на мечка или вълк), дървесна кора и покрити с медни предмети. В условията на постоянен лед, телата в подобна „обвивка“ буквално са се мумифицирали и следователно са се запазили в добро състояние до днес. Общо на мястото са открити 34 малки гроба и 11 тела.

Първоначално се смята, че погребаните са само мъже и деца, но през август 2017г откриват, че сред мумиите има тяло на жена. Учените я кръщават Полярната принцеса. Смятат, че е била от висшата класа, тъй като е единствената жена, открита при разкопките. Работата по артефактите продължава, но е възможно да ни очакват още много невероятни открития.

  1. Загадката с корабите Терор и Еребус

Военните кораби Терор и Еребус са оборудвани специално за известната арктическа експедиция, водена от сър Джон Франклин през 1845-1847г. И двата кораба отплават под командването на Франклин на пътешествие към непознатите води на далечния север, но в района на канадските територии засядат в леда. Никой от 129-мата на борда, включително и капитана, не се завръща вкъщи.

През 1981-1982г са предприети нови експедиции, които да проучат островите Кинг Уилям и Бийчи. Там учените се натъкват на телата на част от участниците в експедицията на Франклин, идеално запазени поради естествени процеси на мумификация. Според експертите, смъртта на тези полярни изследователи е настъпила в следствие на отравяне с развалени консерви, туберкулоза и тежки метеорологични условия. След изследване на останките се открива също, че участниците в експедицията в даден момент буквално са откачили от изтощение и са започнали да се изяждат един друг.

Тогава, на 12 септември 2014г, експедиция в протока Виктория открива и останките на кораба Еребус, а точно две години по-късно членове на Арктическата изследователска фондация откриват и Терор, в почти идеално състояние.

  1. Неизвестни звуци от арктическия океан

През 2016г близо до ескимоското селище Иглолик в канадските територии са записани странни звуци, идващи от дълбините.

Екип учени, изпратен от канадските военни, трябва да определи източника на звуците и да разбере дали чужда подводница не е навлязла във водите на страната. Но накрая, откриват само стадо китове и 6 моржа. След като се уверяват, че съмнителните звуци не представляват опасност, военните прекратяват операцията и си тръгват.

Произходът на звука остава загадка, но поддръжниците на конспиративни теории вярват в няколко версии, включително, че това са съобщения от жителите на митичната Атлантида, сигнали от подземна база на извънземни или дори гласът на гигантски животни, за които все още не знаем.

  1. Арктическите дупки

Мистериозни кратери никнат в Сибир от много години. Един от най-големите такива е открит през 60-те и е кръстен кратер Батагайка. Фунията се разширява всяка година с около 15м в диаметър. Освен това нови кратери започват да се появяват по източното крайбрежие на Ямалския полуостров. На сутринта на 28 юни 2017г местни забелязват пламъци и дим близо до село Сеяка. На същото място учени откриват 10 нови кратера.

Всичко това се дължи на глобалното затопляне. Ледовете се топят все по-интензивно и поради тази причина допреди хванатите отдолу метанови газове излизат на повърхността и предизвикват нови пропадания.

А какво гласят конспиративните теории? Има някои доста интересни предположения. Например, че кратерите са бивши бази на замръзнали НЛО, които периодично напускат Земята и оставят след себе си дупки в леда. Друга популярна версия е, че това са портали към друг свят.

  1. Откриването на призрачния кораб Темза

През август 2016г близо до Горошика, южно от Полярния кръг, е открит изоставеният британски кораб Темза, за който се е смятало, че е потънал през 1877г. Корабът е открит от двама учени от Руското географско общество в зоната на Северния морски път. Той е популярен сред пътешествениците през 19-и век, но плаването по него често се оказвало неуспешно.

Плавателният съд е построен, за да изследва залива Об и река Йенсей, за да прокара най-подходящия маршрут до бреговете на Русия. Екипажът напуска кораба след като засяда на брега на Йенисей и той е доста добре замръзнал през годините.

Локомотивът е разглобен и продаден на части, след което екипажът, воден от капитан Джоузеф Уигинс, се завръща у дома. Има нещо тъжно в откриването на кораб, който се е носил из северните морета 140 години.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *