Свят

10 покъртителни факта за модерното общество

Свързваме 21-и век с напредък и развитие. На пръв полед изглежда сме напреднали в много отношения. Но когато погледнем по-задълбочено и разгледаме ситуацията на места, за които не се споменава често в медиите, виждаме как всъщност сме направили крачка назад.

По света има около 100 милиона бездомни, а 1.6 милиарда души живеят в мизерни условия.

Международната правителствена организация Habitat for Humanity през 2015г е изчислила, че по свеат има 1.6 милиарда души, които живеят в лоши условия. Милиард от тях живеят във временни постройки като колиби и палатки поради липса на адекватен и достъпен подслон. Повече от 100 милиона по света са без дом, без достъп до неща от първа необходимост като вода и електричество. Организацията изчислява, че до 2030г още три милиарда души ще имат нужда от дом.

До 2011г само в Нигерия 24 400 000 души са бездомни, а до 2007г в Южна Африка този брой е 7 000 000. В китай 2 579 000 бездомници са по улиците през 2011г. Населението на света нараства в геометрична прогресия и положението само ще се влошава през следващите години.

Повече африканци имат достъп до мобилен телефон, отколкото до водопровод и електричество.

Според доклад на Afrobarometer, 93% от африканците имат мобилен телефон, но само 63% са с достъп до водопровод. Докладът е подготвен след проучване в 35 африкански държави и лично наблюдение на 50 000 души.

По-малко от 30% от африканците разполагат с работеща канализация, а около 50% от населението живее в райони, до които няма адекватна пътна мрежа. Когато няма осигурен безопасен начин за извхръляне на отпадните води, те се натрупват и причиняват болести, които могат да са смъртоносни. Без чиста вода, консумацията на замърсена такава влошава ситуацията и децата са най-засегнати. Липста на електричество означава мрак след залез слънце, което спъва образованието и индустриални процеси, забавяйки развитието на африканските нации.

100-те най-богати човека в света са спечелили достатъчно пари през 2012г, за да сложат край на бедността четири пъти.

През 2012г 100 от най-богатите хора на планетата са спечелили $240 милиарда. Това е достатъчно, за да се заличи екстремната бедност по света четири пъти, според Oxfam. В същата година, 1.2 милиарда души са живели в бедност с под $1.25 на ден. В сегашния икономически модел, ще е нужен цял век, за да се извадят тези хора от бедността и да им се осигурят основни човешки нужди.

UNICEF изчислява, че повече от половината деца по света живеят в бедност. Екстремната бедност не е проблем само в неразвитите и развиващите се страни, но и в големите икономики. През последните две десетилетия, най-богатите 1% са повишили доходите си с 60% и използват 10 000 пъти повече въглерод от средностатистически американец.

Повече от 20 000 души умират от глад всеки ден.

Около 9 милиона души умират от глад всяка година. Близо 842 милиона гладуват по света, което е 12% от населението на планетата, въпреки факта, че светът произвежда достатъчно храна, за да задоволи всички. Според Световната здравна организация, гладът е най-голямата заплаха за общественото здраве.

На всеки десет секунди дете умира от глад. През 2011г недохранването допринася за 45% от смъртните случаи при деца под 5 години. Съотношението на гладуващите хора обаче намалява. През 1990г е било 37%, а през 2009г – 16%. Около 98% от гладуващите живеят в развиващи се страни, а над 60% от тях са жени.

Повече от 60 милиона изоставени деца в Китай живеят без родители.

Смята се, че най-малко 60 милиона деца в Китай живеят в села без родителите си, което е 20% от всички деца в страната. Родилите им живеят на друго място, за да изкарват пари. Повече от 2 милиона деца живеят напълно само, без никакви роднини. Раздялата е много болезнена за децата, които не само страдат от липсата, но и едва оцеляват сами.

Родителите на много от тези деца се връщат да ги видят веднъж или два пъти годишно. Те нямат избор, тъй като нямат достатъчно възможности да изкарват пари в селските райони и са принудени да изоставят децата си. Системата в Китай позволява на родителите да работят където и да е, но имат право на държавно образование и здравни услуги само в селото, от което са.

Антибиотичната резистентност може да доведе до 10 милиона смъртни случая на година, което ще я направи по-голям проблем от рака.

До 2015г устойчивите на антибиотици инфекции могат да доведат до смъртта на 50 милиона души по света и загуби за 69 трилиона евро годишно. Към момента, 700 000 души умират по тази причина. Прекаленият прием на антибиотици от хората и използването им върху домашни животни са основните причини са развиването на антиобична резистентност. Макар да се наблюдава спад в предписването на антибиотици, те са консумирани безразсъдно и лекомислено с десетилетия.

Проучване на Кеймбридж през 2016г открива суперщамове на бактерията E.coli в 22 пилета от общо 92, поръчани от седем различни магазина. Медицинските експерти казват, че ако нещо не се направи по въпроса, след няколко години ще се озовем в средата на 19-и век, когато хората са умирали от инфекции след стандартни операции.

Извхръляме 1.3 милиарда тона храна годишно, което е 1/3 от всичката храна, която произвеждаме

В бедните страни повечето храна се пилее във ферми или по време на транспортиране до магазините, но в богатите държави като Канада и САЩ, 40% от останалата храна се хвърля. САЩ хвърля $160 милиарда в храна годишно. Млечните продукти са най-голям дял от изхвърляната храна.

Изхвърлянето на храна води до разхищение и на вода с обем почти три пъти колкото на езеро Женева и има огромен въглероден отпечатък. Почти 3.3 милиарда тона въглерод се генерира поради разхищението на храна по света. От приблизително 3.9 милиарда тона произвеждана храна, около 1.3 милиарда се изхвърля. И въпреки това милиони умират от глад.

Населението на света достига 1 милиард през 1804г и за 123 години се удвоява. За достигането от 2 до 3 милиарда минават само 33 години, а от 3 до 4 милиарда – 14 години.

През 2015г има 7.2 милиарда души на планетата. През 2011г, когато преминахме 7 милиарда, ни е отнело само 11 години, за да станем с милиард повече. Седем години по-късно, сме 35% на път към следващия милиард и населението продължава да расте тревожно бързо. По-голямата продължителност на живота, по-добрите медицински услуги, ниската смъртност, липсата на образование, суеверия и желание за мъжки потомък, както и още няколко фактора, допринасят значително за бума на популацията. Доклат на ООН гласи, че дори днес 200 милиона жени нямат необходимите знания за семейно планиране. Много хора не са наясно с контрацептивите, а други не ги използват от религиозни съображения.

Скоростта на нарастване на населението е много по-голяма от тази, с която ресурсите се възобновяват. В някои страни, където популацията расте по-бързо, рискът от забавено икономическо развитие и глад е голям. Китай (1.42 милиарда) и Индия (1.35 милиарда) отговарят за 36.5% от световното население.

Дълготрайното психическо здраве не е нормално. Само 17% от 11 до 38-годишните не изпитват никакви психически нарушения.

Психическите разстройства са все по-често срещни в модерния свят поради няколко фактора. Според научен доклад, разкрил резултатите от изследване на 998 души от Нова Зеландия, само 17% от тях не са изпитвали някакъв вид психически нарушения. Всички останали са имали поне един епизод на тревожност, депресия или друго разстройство до своята 30-та годишнина. Много деца показват признаци на психически разстройства. Детството играе важна роля в развиването на добро или лошо умствено здраве.

Около 450 милиона души днес страдат от присически проблеми. Според Световната здравна организация, „Ако не направим нещо спешно, до 2030г депресият ще е водещо заболяване.“

След 2021г киберпрестъпността ще коства около трилион долара всяка година – двойно повече, отколкото през 2015г

Един от нарастващите проблеми на модерното общество и може би най-големият минус на интернета са кибер атаките. Кибер престъпленията се увеличават драстично. През 2015г светът е понесъл щети за $3 трилиона, които ще се удвоят през следващите 3 години. Няколко колежа, унивеститета, експерти и правителства са стигнали до тази прогноза след изучаване на историята на киберпрестъпността.

Щетите включват цената на откраднатата лична и финансова информация, откраднати пари, измами, вреди нанесени на репутацията, пробиви в личните данни и т.н. Кибер престъпленията са най-бързо нарастващите в САЩ. Около 51% от глобалното население е онлайн, като се очаква до 2030г процентът да скочи до 90. Microsoft изчислява, че общият обем на информацията в интернет ще се увеличи 50 пъти до 2020г. На всеки 40 секунди по един бизнес пада жертва на атаки, искащи откупи, а ФБР изчислява, че годишно тези откупи възлизат на $1 милиард.

Смята се, че скритата Тъмна мрежа, известна с нелегалните дейности, е 5000 пъти по-голяма от обществената мрежа. Там рискът от киберпрестъпления е голям, а надзорът минимален. Според Gartner Inc. светът харчи около $93 милиарда за защита на информацията днес и се очаква тези разходи да се покачват с 12-15% годишно.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *