История

10 от най-емоционалните снимки в историята

Войниците и Господ

В Битката при Курск през Втората световна война тези двама войници се оказват срещу 900 000 германци, 10 000 артилерийски оръдия, 2700 танка и 2000 самолета. Това е 1/3 от цялата военна мощ на Германия по онова време, концентрирана на едно единствено място.

Самият Хитлер заявява за тази битка, че „провалът не е вариант“.

Снимката е уловила момента, когато двама руски войници се молят по време на битката.

Никакъв шанс

Това е снимка, която е останала в съзнанието на много американци. Дори днес усещането, докато гледат в ужас и осъзнават, че повече нищо няма да е същото, все още е ярък спомен. Докато сградите горят, хората на горните етажи се оказват в капан. Някои са принудени да избират дали да бъдат погълнати от пламъците или да просто да се хвърлят през прозореца.

Лекарско призвание

Истинска снимка на сърдечен хирург след 23-часова операция за присаждане на сърце. Седнал е тотално изтощен, дал всичко от себе си за спасяването на човешки живот. Зад него може да видите асистента му, заспал веднага след операцията от изтощение. Операцията е успешна.

Човешко страдание

Снимката няма нужда от описание. Достатъчно е да кажем само – болести, глад и геноцид.

Добрина по време на война

Ето как изглежда добрината по време на война. Местните черпят чужди войници с чай.

Самоубийството на един монах

Той сяда и стои безмълвно, докато изливат бензин върху него. Будистките му братя гледат, докато го подпалват. Все още неподвижен и безмълвен, пламъците го обгръщат. Изгаря до смърт, без да издаде нито звук в знак на протест срещу преследването на будистите. Той избира сам съдбата си, а не някой друг вместо него.

Съвест

Фотографът Кевин Картър се натъква на това умиращо от глад дете в Африка, но му казват, че не бива да му помага. Затова го оставя. По-късно Кевин се самоубива заради вината, която не спира да го преследва.

Сянката на войника

Възрастен капитан от Втората световна война седи до стария си танк, в който е прекарал цялата война. Научавайки, че е превърнат в паметник, старецът не успява да сдържи емоциите си.

Когато злото е на власт

Изглежда като просто надраскана стена, но всъщност това са следи от затворниците в газовата камера на Аушвиц, драскали по стената в последните си мигове живот.

Да се оперираш сам

Доктор Леонид Рогозов участва в съветската полярна експедиция през 1960г. По време на експедицията той получава апендицид, което е опасно възпаление, застрашаващо живота. Тъй като в полярната станция няма друг лекар, за Рогозов ситуацията е на живот и смърт. Той няма друг избор, освен да се оперира сам. И успява.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *