Невероятно

10 изолирани места, където животът е еволюирал различно

През 1831г Чарлз Дарвин се качва на борда на Бийгъл и тръгва на пътешествие да обикаля странни нови земи и да изучава екзотична флора и фауна. След завръщането си пет години по-късно, той започва да пише това,  което се превръща в най-известната и приемана теория за произхода на живота на Земята.

Основите на разбирането му за еволюцията идват от посещението му на островите Галапагос – архипелаг, който е толкова изолиран, че се е превърнал в дом на голямо разнообразие от уникален живот. Има още няколко подобни изолирани места, където животът е еволюирал различно от това, което обикновено виждаме.

  1. Между 63-та и 76-та улица в Ню Йорк Сити, учените са открили нов вид мравки, които не се намират другаде по света. Наричат вида Манхатант. Ню Йорк е дом и на уникален виж стоножка, пчела и белонога мишка.

Според Роб Дън, професор по биология от университета в Северна Каролина, мравката е роднина на градинската мравка. Макар да изглежда като европейска, учените не са успели да я свържат с никой европейски вид, нито пък с който и да е от останалите 13 000 познати вида. Мравките манхатант може да са еволюирали в изолацията на „бетонната джунгла“ и са се адаптирали към по-топлото и сухо време в града. Друг фактор е диетата им от градска храна, богата на царевичен сироп, заради която в телата им се откриват високи нива на въглерод.

  1. Хималаите, които делят екозоните Палеарктика и Индо-Малайска биогеографска област, са рай на биоразнообразието и ендемизма. Дом са на 3160 вида растения и 147 вида животни, които не се срещат другаде.

Хималайския климат варира от тропически в подножието до перманентен лед и сняг на върха. Както климата варира, така и флората и фауната. Планинската верига е дом на ендемични видове животни, като хималайски серау, хималайски тар, хималайска кабарга и хималайски горал. Приютява и много местни видове, които стават все по-застрашени заради човешката намеса, загубата на хабитат и климатичните промени.

  1. Езерото Танганика в Африка е толкова старо и дълбоко, че само по себе си е нещо като океан. Дом е на над 300 вида риби, влечуги, мекотели и ракообразни, които не се срещат другаде.

Танганика е древно езеро на 10 милиона години, образувало се при движението на африкански тектонични плочи. Поради голямата му дълбочина от 1470м и милионите му години, то е запазило много нови видове. Често е описвано като сладководен еквивалент на океан.

Езерото е известно с голямото разнообразие от риби, най-вече с 250-те вида цихлиди, 98% от които са уникални за региона.

  1. Край Кромуел в Нова Зеландия има ферма, която е дом на уникален бръмбар – кромуелския светлокафяв нощен бръмбар. Той се среща единствено на тази земя, която е обявена за национален резерват.

Естествения хабитат на този бръмбар е малък регион от ниски пясъчни дюни край река Кромуел. Големите, червеникаво-кафяви бръмбари живеят под земята като ларви в продължение на година, като се хранят от корените на растенията, след което излизат на повърхността във влажните пролетни и летни нощи. Оригиналното им местообитание е унищожено при изграждането на язовирната стена Клайд.

Няколко от бръмбарите са хванати и преместени през 70-те. Районът от 200 акра е заграден и обявен за защитен през 1979г, а четири години по-късно е обявен за резерват специално заради бръмбара.

  1. В Мадагаскар има толкова уникален живот, че 90% от видовете там са ендемични.

Преди 135 милиона години Гондвана се разцепва и Мадагаскар, Индия и Антарктика се отделят от Африка и Южна Америка. По-късно, преди около 88 милиона години, Мадагаскар се отделя от Индия. Тази изолация води до развитието на обилна флора и фауна, които са толкова различни от тези на останалите континенти, че някой наричат острова „осмия континент“.

Към 2012г са открити над 200 вида бозайници. Има 103 вида и подвида лемури, включително лемур с дълга, копринена, бяла козина. След пристигането на хората, поне 17 вида лемури са изчезнали. Друг уникален бозайник е фосата – подобен на котка хищник. Всеки един вид охлюв, а са открити 651 от тях, е ендемичен за острова, а има и голямо разнообразие от пеперуди, паяци, водни кончета и бръмбари.

  1. Пещерата Мовил, случайно открита от румънски работници през 1986г, е била затрупана през последните 5.5 милиона години, което я е лишило от кислород. Поради това днес пещерата е пълна с уникални видове албиноси без очи, които се хранят от произвеждащи сяра бактерии.

Въздухът в пещерата съдържа едва 7% кислород, за разлика от външната атмосфера, където кислородът е 21%. Нивата на въглероден диоксид са стотици пъти по-високи. В пещерата има и много метан във въздуха и водата, както и сероводород и амоняк. Температурата е 25 °C. През милионите години животните в пещерата са еволюирали да оцеляват в тази среда.

От 48-те открити вида вътре, 33 са уникални и включват различни видове паяци, пиявици, водни скорпиони, мокрици и стоножки. Понеже в пещерата е пълен мрак, много от тварите там се раждат без очи. Повечето нямат шарки и са бели, а има и такива, които са дори прозрачни.

  1. Капската област в Южна Африка, най-малкото от шестте растителни кралства в света, има толкова голямо биоразнообразие, че 69% от всичките 9000 вида растения там са уникални за региона.

Областта покрива югозападната част на Западния нос и се простира до Източния нос в Южна Африка. Повечето от региона е покрит с финбош, вид храсти, които виреят по киселинните или бедни на хранителни вещества пясъци. Дом е на най-голямата концентрация от растителни видове в нетропически регион. Освен това е единственото място, където се откриват 12 семейства растения и 160 рода, които са ендемични за Южна Африка.

  1. Освен че е най-дълбокото и най-пълноводно езеро в света, Байкал е дом на поне 2500 вида животни, 80% от които не се откриват никъде другаде.

Байкалският тюлен, наричан още нерпа, е един от трите вида сладководни тюлени в света и живее единствено в това езеро. Макар да има по-малко от 65 вида риби, повече от половината от тях са ендемични. Популацията на безгръбначни е огромна (съставлява 80 до 90% от биомасата), а езерото е обитавано също от стотици видове уникални охлюви, водни червеи и гъби.

Друг интересен факт за езерото Байкал е, че за разлика от повечето други дълбоки езера, то е много богато на кислород, дори в най-дълбоките си места. Побира 23% от сладката вода на Земята и е считано за най-чистото езеро в света, като видимостта е до 40м през зимата и почти 8м през лятото.

  1. Има езеро на остров в Палау, който е изолиран от морето толкова дълго, че медузите там нямат жила. Златните медузи са безобидни и хората често плуват сред тях.

Въз основа на проучвания, Езерото на медузите е на около 12 000 години и се е образувало в края на ледниковата ера, когато нивото на океана се е покачило. Езерото е дом на два вида медузи – лунната медуза и златната медуза. Златната е близък роднина на петнистата медуза от близката лагуна, но двата вида се различават значително. Еволюцията ги е променила, като е променила петната, цвета и дължината на жилата им. Макар и лунната, и златната медуза да притежават жилещи клетки, те не са достатъчно силни, за да навредят.

  1. Поради изолираността си, остров Сокотра в Йемен е дом на растения, които не се откриват на друго място по света. Често наричано „най-извънземното място на Земята“, то е бижу на биоразнообразието в Арабско море.

Сокотра е най-големият остров в едноименния архипелаг, намиращ се между протока Гуардафуи и Арабско море. Според биолози, провели изследване през 90-те, повече от 700 вида растения и животни са ендемични за острова. Комбинацията от жега, влажност и суша на острова е създала уникални видове като странното кърваво драконово дърво, чиито сок е червен като кръв.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *