История

10 изключителни събития от историята, засенчени от други събития

Когато две събития с еднаква тежест се случат в един ден, едно от тях винаги остава на заден план. През вековете е имало много примери за това, а тези са някои от най-важните.

Денис Ричи, изобретателят на програмния език C, един от създателите на операционната система Unix и допринесъл изключително за безброй софтуерни системи, умира седмица след Стив Джобс. Поради това смъртта му е до голяма степен игнорирана.

Денис Макалистър Ричи е дал много на компютърната общност. Той разработва програмния език C сам самичък и операционната система Unix заедно с Кен Томпсън. C и Unix са най-често използваните програмен език и операционна система в света. Съавтор е на книгата „Програмния език C”. Всеки учещ за програмист изучава тази книга.

Освен това, Ричи участва в разработването на Plan 9 и Inferno – други две операционни системи. Също така разработва програмния език Limbo.

На 12 октомври 2011г той издъхва в дома си. Причината за смъртта му все още не е разкрита. Според колегите му е бил доста болен през последните години. Лекувал се е от рак на простатата и заболяване на сърцето. Само седмица по-рано, светът изгуби Стив Джобс. Това събитие напълно засенчи смъртта на Ричи и цялото медийно внимание беше върху кончината на Джобс.

Най-смъртоносните бомбардировки от Втората световна война са над Токио, но остават неотразени заради бомбите над Хирошима и Нагазаки. Бомбардировката на Токио всъщност убива повече хора, отколкото тези на Дрезден, Хирошима или Нагазаки.

На 10 март 1945г е извършена най-смъртоносната бомбардировка в историята. При операцията са хвърлени 1665 тона бомби над Токио. Повечето от тях са тежали по 225кг и са освобождавали 38 по-малки бомби на височина 600-700м. Тези по-малки бомби са минавали през покривите на къщите и са се възпламенявали след 3 до 5 секунди от падането си.

Първите бомби са пуснати над гъстонаселените работнически квартали на Токио. По-голямата част от града е унищожена, а убитите са повече от 100 000.

Нападението забавя растежа на много малки индустрии. Около 1 милион души остават без домове.

К. С. Луис, Олдъс Хъксли и Дж. Ф. Кенеди умират в един ден, но медиите отразяват единствено смъртта на Кенеди.

К. С. Луис е авторът на „Хрониките на Нарния“, „Космическа трилогия“, „Алегория на любовта“, „Писма на душевадеца“ и много други известни творби. Мнозина от нас също са запознати и с работата на Олдъс Хъксли – „Прекрасният нов свят“, „Дверието на възприятието“, „Контрапункт“ и т.н.

Днес смъртта на който и да е от тези двама автори би получила заслуженото внимание, но не и тогава. За лош късмет точно в същия ден е убит президентът Джон Кенеди.

На 19 юли 1969г Джон Феърфакс е първият прекосил сам океан. Постижението му остава игнорирано заради кацането на Луната.

Прекосяването на цял океан, сам, и то през 1969г, е доста голямо постижение. Джон Феърфакс е първият, успял да го направи. Той започва да гребе от Канарските о-ви и стига до Флорида. Отнема му 180 дни да завърши пътешествието си, което означава, че е бил в океана 6 месеца.

Джон обаче успява да се радва на успеха си едва един ден, защото на следващия човек каца на Луната за първи път. Медиите отразяват изключително космическия успех и пренебрегват този на Феърфакс.

Той обаче получава писмо от екипажа на Аполо 11, с което те го поздравяват лично.

10 изключителни събития от историята, засенчени от други събития

На 15 август 1977г в щатския университет на Охайо е засечен сигнал с извънземен произход. Астрономът Джери Имън е толкова развълнуван от това, че огражда сигнала и изписва до него „Уау!“. Сигнал от извънземни би разтърсил света, но събитието остава в сянка заради смъртта на Елвис Пресли предишния ден.

„Голямото ухо“ е радиотелескоп, който търси следи от извънземен живот. Обсерваторията заработва през 1963г. Между 1973 и 1995г непрекъснато следи за извънземни сигнали и става най-продължителният проект SETI.

На 15 август 1977г „Голямото ухо“ прихваща сигнал от космоса. Изглежда е дошъл от съзвездието Стрелец. Джери Имън, астроном, работещ с телескопа, открива сигнала няколко дни по-късно. Той е толкова удивен, че огражда сигнала и изписва до него „Уау!“. Така находката остава в историята като „Сигналът Уау!“.

Цялата продължителност на сигнала е 72 секунди. Някои от космоса се е опитвал да се свърже с нас повече от минута. Това е невероятно. Пресата е щяла да полудее, ако не е била смъртта на Елвис Пресли по същото време.

Учените и до днес се опитват да намерят обяснение за сигнала. Все още не е ясно дали наистина е с извънземен произход, но си остава най-силният вероятен сигнал от извънземни.

Пожарът в Пещиго, Уисконсин е засенчен от Големия пожар в Чикаго на следващия ден. Това е странно, защото пожарът в Чикаго е по-малък и по-малко смъртоносен в сравнение с този в Пещиго, но е отразяван изключително много в пресата.

Най-смъртоносният пожар в историята на Америка не е Големият пожар в Чикаго, а пожарът в Пещиго, Уисконсин. Той е бил много по-ужасен.

Пещиго, на около 350км от Чикаго, е град на дърводобива. Бил е дом на една от най-големите фабрики за дървени изделия в САЩ. През 1871г, градът преживява едно от най-сухите лета. Пожарът избухва на 7 октомври същата година и достига града на следващия ден. Повече от 4800кв.км. гори са погълнати от огъня и 12 общности са унищожени. Между 1200 и 2500 души са изпепелени във и около Пещиго.

Оцелелите от пожара разказват, че огънят е образувал спираловидно торнадо, което е изпратило къщи и каруци във въздуха.

Бедствието в Чернобил засенчва героичните действия на трима мъже, които рискуват живота си, за да спасят половин Европа и милиони животи от радиоактивна експлозия. Тези мъже никога не получават заслуженото признание за риска, който са поели.

Катастрофата в Чернобил е считана за най-тежкият ядрен инцидент в историята. Дори днес, ефектът на радиоактивната експлозия може да се види сред потомците на оцелелите.

Инцидентът привлича огромно медийно внимание, но много хора не разбират за последствията от катастрофата. Няма и 10 дни след експлозията, светът е пред риск от дори по-голяма и смъртоносна такава. Ако тя се беше случила, близо милион души щяха да бъдат убити от нея. Половин Европа щеше да бъде затрита на момента.

Но всичко това не се случва, защото трима смели мъже рискуват живота си, за да спасят милиони други. Алексей Ананенко и Валери Безпалов, заедно с техния началник Борис Баранов, се гмуркат в силно радиоактивна вода, за да отворят клапи, които да предотвратят експлозията, но техният героизъм не е отразен в пресата.

За щастие тримата оцеляват след рискованата операция и се отървават живи и здрави.

Султана е бил параход на път по река Мисисипи. Трябвало е да превозва 376 пътници, но по време на пътуването си на борда му са 2155 души.

Султана тръгва от Ню Орлиънс, Луизиана на 13 април 1865г. Два дни по-късно достига Кайро, Илинойс. В същата сутрин идват новините, че президентът Линкълн е прострелян. Пак в същия ден, капитанът на кораба, Джеймс Кас Мейсън, се среща за подполковник Рюбен Хач, който го кара да транспортира няколко военнопленници с парахода. За това капитанът получава добри пари, заедно с възможност за още по-добър подкуп, ако вземе на борда още 1400 затворници. Алчността му надделява, без да мисли за послествията.

Когато Султана потегля отново, той е доста претоварен. На борда му има толкова много хора, че на места дървеният под започва да се пука. Още повече, че корабът плава срещу течението на силните пролетни води. На 27 април 1865г параходът не издържа повече. Всички бойлери на борда експлодират поради екстремното натоварване.

Точният брой на жертвите не е ясен, но според скорошни изчисление е 1184 души. Инцидентът е най-лошият в морската история на Америка, но не получава вниманието на медиите, защото президентът е прострелян предния ден.

Финалите на NBA през 1994г са напълно провалени заради известното преследване на О. Джей Симпсън. Всяка телевизия показва на живо преследването, вместо баскетболния мач. Този финал на NBA остава в историята като най-малко гледания.

Финал на NBA никога не е имал проблем да привлече зрители. Хората залепват пред екраните на тези мачове. Но нещата са малко по-различни през 1994г, макар мачът да е между Ню Йорк Никс и Хюстън Рокетс. Не само финалът на NBA, но и много други спортни събития през този ден са провалени от шокиращото полицейско преследване на бившият футболист О. Джей Симпсън.

Преследването се оказва толкова интересно, че всички канали по телевизията го излъчват. Екранът е разделен на две, като преследването заема по-голямата част. Мачът се предава в малко квадратче в ляво на екрана. Аудиото на излъчването също идва от преследването, а не от мача. Много канали дори не си правят труда да включат и мача и напълно го игнорират.

Вижте още

1 of 33

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.