Невероятно

10 истории с Киану Рийвс, които показват, че е най-добрият човек на света

Какво се получава, когато комбинирате добри британски маниери с типични хавайски принципи? Киану Рийвс, разбира се – любимецът на интернет. И вероятно най-добрият човек на планетата.

Канадците са известни като добряги, така че има логика и Киану, който е роден в Бейрут, да израсне в Торонто, Канада. (след като е живял също в Австралия и Ню Йорк). Майка му, родена в Англия, го учи на добро поведение. Баща му, от хавайско-китайски произход му предава хавайската максима „алоха“, която учи на уважение, и „поно“ – което означава да постъпваш добре с другите хора. И ако не ни вярвате, че абсолютно всички го обичат, ето няколко истории, които ще ви убедят.

  1. Бута счупената кола на Октавия Спенсър

Много преди актрисата Октавия Спенсър да спечели Оскар и да стане известна, един тя излиза от къщи, за да вземе сценарии за едно прослушване. Задната част на колата й е опръскана с птичи изпражнения, понеже я спира под дърветата. На път към дома автомобилът се разваля насред Бевърли Хилс.

Докато стои край пътя и се тревожи, че пречи на движението, никой не спира да й помогне. Вижда как хората от кафенетата отсреща я гледат и се забавляват.

И тогава се появява нейният рицар на бял кон… или мотор. Киану Рийвс се притичва на помощ. Двамата решават да избутат колата отстрани на пътя, за да не пречи. Октавия отива до багажника, за да бута, а Киану да седне зад волана.

Само че той не е съгласен.

Настоява Октавия да седне в колата, докато той бута. Когато зяпачите разпознават Киану, мнозина от тях стават и отиват да му помогнат, за да се докоснат до звездата.

  1. Дамите обожават съобразителността му

Можете да го видите на много фенски снимки през годините, както с известни актриси, така и с други жени. Киану Ривйс е известен с „плаващите си ръце“. Той никога не докосва жените, когато се снима с тях, за да не нарушава личното им пространство.

Всъщност той винаги е на разположение на дамите. Когато участва със Сандра Бълок в „Скорост“, отново се доказва като истински джентълмен. Преди една сцена, Бълок се обръща към него и казва: „Моля те, на всяка цена дръж роклята ми надолу“. И той го прави. Внимава роклята й да не се надигне по време на снимките.

  1. Дава от своите пари на колегите си

Явно Киану не е като повече акули, жадни за хонорари в Холивуд. Когато „Адвокат на дявола“ се снима през 1997г, студиото избира Киану за главната роля, която върви с доста тлъст чек. Но за да може продуцентите да наемат и Ал Пачино, Киану се съглася да орежат заплатата му с $2 милиона.

За „Аматьорите“, продуцентите искат да наемат Джийн Хекман, затова Рийвс предлага да намалят с 80% заплатата му. Това са само два от примерите, когато актьорът доброволно приема по-малко пари в името на филма. Известен е и с това, че често дава пари на хората от екипа, когато имат нужда.

  1. Туристически гид

През 2019г Киану Рийвс лети от Сан Франциско до Бърбанк, когато самолетът е принуден да кацне извънредно в Бейкърсфилд, Калифорния. Той и останалите пътници слизат от самолета и остават край летището, чудейки се какво да правят. Рийвс обаче е с тях, обсъжда ситуацията и предлага да довършат разстоянието, като наемат минибус. Разбира се той урежда всичко.

На практика тръгва на пътешествие с група непознати и ги забавлява по пътя, като им чете интересни факти за Бейкърсфилд. Дори публикува снимки със спътниците си.

  1. Под дъжда

На прощалното парти за филма „Разобличен“ навън вали като из ведро. Рийвс пристига на партито и заварва дълга опашка от хора, чакащи на дъжда да бъдат пуснати в сградата. В този момент всяка друга знаменитост би казала „знаете ли кой съм“ и ще пререди всички останали.

Ривйс учтиво изчаква в края на опашката и закъснява с 20 минути за собственото си парти.

Освен това намира кредитна карта на земята. Взема, я проверява името и след това лично открива собственика й, за да я върне.

  1. Приятел

Холи Бери чупи ребрата си, докато тренира за участието си в „Джон Уик 3“ с Киану Рийвс. Опитва се да продължи със снимките, опасявайки се, че може да я заменят. А и наистина иска да работи с Рийвс. В крайна сметка е принудена да се откаже, но режисьорът търпеливо изчаква да се възстанови.

Оказва се, че Бери е получила предложение да участва в „Скорост“ (ролята, която в последствие играе Сандра Бълок). В интервю с двамата, тя казва, че е било глупаво да откаже шанса да работи с него, но Рийвс бързо я успокоява, казвайки, че не вината не е нейна.

Той обяснява, че първоначално в сценария автобусът така и не напуска паркинга. Скука! Рийвс изразява мнението си за Бери, казвайки, че не е глупава, а е „вдъхновяваща“.

  1. Признава труда на хората

Киану получава $10 милиона аванс за „Матрицата“. Филмът е такъв хит, че в крайна сметка печели от него $114 милиона. Актьорът решава да пренасочи $80 милиона от тези пари към екипа по специални ефекти и грим, които са помогнали за успеха на филма.

А когато приключват снимките на „Матрицата“, Рийвс подарява на всеки от 12-те каскадьора по един мотор Харли Дейвидсън, като признание за опасната им работа. Киану е известен с доста щедрите си подаръци. Когато приключва с „Джон Уик“, на каскадьорите подарява по един Ролекс с лично послание.

  1. Все същият Киану

Десетилетия наред колегите му говорят само колко страхотен е Киану. В едно интервю актрисата Рейчъл Уайз говори за работата си с него преди и мега хита „Матрицата“ и след това. Въпреки славата и парите, тя казва, че Рийвс изобщо не се е променил.

  1. Не, полицай, няма да повдигам обвинения

Когато Киану тръгва да свърши някои неща с мотора си, той го паркира перпендикулярно на тротоара зад един ван. Междувременно, собственичката на вана се връща, пали колата и дава назад, удряйки мотора на Киану.

На място пристига полицай, който иска документите й за проверка. Малко след това Киану се връща. Когато научава какво се е случило, той запазва самообладание и се държи много спокойно през цялото време. Отива да огледа мотора си и казва, че за него не са нанесени щети.

Полицаят го уверява, че е записал данните на жената, ако Рийвс поиска да му бъдат изплатени щети от застрахователя. Той обаче не проявява интерес. Вместо това заобикаля вана, за да провери дали жената е добре, преди да се върне на мотора си.

  1. Превръща трагедиите във възможност да помогне

В края на 90-те Рийвс изживява любовта на живота си с актрисата Дженифър Сайм. Но когато е бременна в осмия месец, тя ражда преждевременно. Бебето, Ейва Арчър, е мъртвородено. Седмици по-късно тази трагедия слага край на връзката им и те се разделят. Сайм загива в автомобилна катастрофа 18 месеца по-късно. Рийвс носи ковчега на погребението й.

Въпреки неизмеримата си мъка, Рийвс решава да предаде нататък. Той работи за благотворителни организации и помага на сестра си Ким в битката й с рака. Плаща $5 милиона, за да покрие разходите за лечението й. След като вижда сестра си да преминава през толкова много болка, преди да победи левкемията, актьорът започва да дарява процент от заплатата си за изследвания на рака.

Александра Грант, която се занимава с изкуство и филантропия в Лос Анжелис, чува за една поема, написана от Киану Рийвс. Моли за копие. Двамата се срещат лично и така се заражда едно приятелство, продължаващо вече десетилетия. Работят заедно по книгата „Ода на радостта“, за която Киану пише текста.

В крайна сметка приятелството им прераства в любов.

Днес, с широко отворено сърце и в пика на кариерата си, Киану Рийвс остава смирен и винаги готов да подаде ръка на човек в нужда. Той казва: „Обичам да помагам. Просто не мога да се сдържа.“

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *