Кино

10 филма по необикновени истински истории

Винаги намираме за по-интригуващ даден филм, ако е базиран на истинска история. Това е един особен вид кино, което ни кара да настръхваме при мисълта, че видяното на екрана се е случило наистина.

  1. Аполо 13 / Apollo 13 (1995)

Американски космически филм, режисиран от Рон Хауърд с участието на звезди като Том Ханкс, Кевин Бейкън и Бил Пакстън. Филмът разказва за лунната мисия на НАСА.

На 11 април 1970г екипаж от седмина излита от космическия център Кенеди. Филмът е почти точно описание на действителните събития, при които екипажът е изправен пред катастрофа, след като кислороден резервоар избухва в сервизния модул на кораба.

Кацането на Луната е отменено само два дни преди избраната дата и наземният екип започва да работи по спасителен план. Екипажът оцелява в ледена и влажна кабина с ограничени ресурси. На 17 април целият свят гледа как Аполо 13 се приводнява в Тихия океан. Филмът е номиниран за 9 награди Оскар, като печели 2.

  1. Нечестна игра / Fair Game (2010)

Биологична политическа драма, базирана на истинската история на Валери Плейм с режисьор Дъг Лиман и участието на Наоми Уатс и Шон Пен. Историята разказва за Валери и съпруга й Джозеф Уилсън. Тя е американски агент от ЦРУ и работи в Ирак, където шпионира правителството.

През 2002г получава задача да разследва програмите на Садам Хюсеин за биологично и ядрено оръжие. Работата й е да докладва дали Ирак работи по оръжия за масово унищожение. След изпълнява нарежданията, Валери открива, че Ирак не разработва такива оръжия, но й е наредено да си мълчи.

Съпругът й обаче решава да направи обратното и публикува статия в New York Times, в която твърди, че докладите за иракските оръжия за масово унищожение са фалшиви. Като отмъщение за този акт, хора от Белия дом разкриват самоличността на Валери, за да дискредитират съпруга й.

  1. Очите на скалите / The Hills Have Eyes (1977)

Култовата класика от 1977г е режисирана от Уес Крейвън. Филмът разказва за семейство Картър от предградията, което отива на ваканция в Лос Анжелис. След инцидент се оказват заседнали в пустинята Невада, без да са наясно, че мястото е обитавано от мутанти, похапващи човешка плът.

Историята е измислена, но е вдъхновена от истинската легенда от 16-ти век за Александър Бийн и семейството му канибали, които са тероризирали пътешественици в Шотландия. Те ограбвали странниците и след това ги убивали. По-късно разчленявали телата и ги сготвяли. Бийн и съпругата му Агнес са хранили семейството си с човешко месо в продължение на 25 години.

Бийн и семейството му са изяли повече от 1000 човека, преди провален опит за отвличане да сложи край на тиранията им. Всички членове на фамилията са арестувани и екзекутирани от крал Джеймс VI.

  1. Вероника / Veronica (2017)

Филм на ужасите от Испания, базиран на действителни събития с режисьор Пако Плаза. Разказва се за тийнейджърка на име Вероника, която все още страда за покойния си баща и решава да се свърже с него.

Убеждава две свои приятелки да проведат сеанс с дъска Уиджа по време на рядко слънчево затъмнение през 1991г. Сесията се обърква и нещо се случва с Вероника. По-късно тя получава халюцинации и ужасни видения.

В действителност, тийнейджърката Естефания Лазаро от Валекас умира при мистериозни обстоятелства, след като използва дъска Уиджа през 1990г. Тя провежда сеанс в училище с две свои приятелки, като се опитва да се свърже с духа на гаджето на едно от момичетата, но ритуалът е прекъснат от един учител.

Групата споделя, че от устата и носа на Естефания е започнал да излиза пушек. През следващите 6 месеца тя започва да страда от халюцинации и припадъци. По-късно е открита мъртва в стаята си, като родителите й смятат, че смъртта й е свързана с дъската Уиджа. Случаят остава неразрешен и до днес.

  1. Зората на спасението / Rescue Dawn (2006)

Военна драма от режисьора Вернер Херцог с участието на Крисчън Бейл в ролята на пилота Дитер Денглер. Филмът показва истинската история на Денглер, който е свален в Лаос по време на войната във Виетнам докато е на тайна мисия за американските военни.

Денглер оцелява при катастрофата, но е заловен от Патет Лао. Брутално измъчван е, след което е отведен във военнопленнически лагер, където среща други американски пилоти, заложници от години. Денглер и петима негови сподвижници започват да подготвян план за масово бягство.

Успяват да се измъкнат, но не всичко минава по план и се изгубват в джунглата. 23 дни след бягството Денглер е спасен от пилота Дейтрик, който лети на мисия и забелязват колегата си да му маха.

  1. Операция „Валкирия“ / Valkyrie (2008)

Исторически трилър, базиран на събития в Нацистка Германия през Втората световна война. Филмът показва опита за покушение над Хитлер на 20 юни 1944г, който е планиран от германски офицери. Те се опитват да свалят Хитлер и за целта задействат операция „Валкирия“ – национален спешен план за възвръщане на контрола над Германия.

В главната роля е Том Круз, който в лицето на Клаус фон Щауфенберг е централа фигура в опита за покушение. Той поставя бомба до фюрера във Вълчата бърлога, където Хитлер провежда среща със старши офицери.

Бомбата обаче не успява да постигне целта си и само разкъсва панталоните на Хитлер. Проблемът се оказва, че срещата е трябвало да се проведе в бетонен подземен бункер, но Хитлер е добре подготвен. Той редовно променя графика си в последната минута. Затова и във въпросния ден сменя мястото на срещата и тя се провежда в лятна барака с прозорци, която отслабва значително ефекта на бомбата.

  1. Преследване на щастието / The Pursuit of Happyness (2006)

Драмата с участието на Уил Смит е истинската история на Крис Гарднър – бездомен баща, който отглежда сина си, докато се опитва да стане – и в последствие успява – брокер на акции. Сърцераздирателна история, която показва как един мъж, изгубил дома си, се бори да започне нова кариера и да научи сина си на надежда насред хаоса в живота им.

  1. Перфектна буря / The Perfect Storm (2000)

„Перфектна буря“ е адаптация по книгата на Себастиан Юнгер. Филмът показва истинската история на рибарския кораб Андреа Гейл, който се изгубва в морето по време на Перфектната буря в Северна Америка през 1991г. Когато чуем този термин, може да си помислим, че става въпрос за буря, при която всичко преминава благополучно, но в действително е била катастрофална.

Бурята е кръстена така от метеоролог, който забелязва три отделни урагана да се събират в едно край бреговете на Нова Скотия. Бедствието отнема 13 живота, включително 6 от екипажа на Андреа Гейл.

  1. Риллингтон Плейс, дом 10 / 10 Rillington Place (1971)

Криминална драма, базирана на живота на известният сериен убиец Джон Кристи. Филмът показва убийствения поход на Кристи през 40-те и 50-те години.

В сцените виждаме убиец, който се представя за лекар и живее като примерен гражданин в Лондон. Той убеждава жени да дойдат в дома му, където да ги излекува от различни оплаквания. Когато неподозиращите жени отиват с него, той ги удушава и ги погребва в малка ниша, покрита от тапет.

През март 1953г, когато Кристи се изнася от дома си, новият собственик се нанася и открива труповете. Убива най-малко осем жени, включително съпругата си Етел. Кристи е заловен и екзекутиран през юли.

  1. Дяволите / The Devils (1971)

Исторически ужас, режисиран от Кен Ръсел и базиран на истинската история на Юрбен Грандие. Той е бил свещеник от 17-и век, жертва на политически гонения, водени от кардинал Ришельо, френски държавник. Грандие е изгорен на кладата, след като монахини се оплакват, че бил обсебен от демони.

След разследване на Католическата църква, Грандие е арестуван за призоваването на зли духове. Екзекутиран е по време на вещерския процес, известен като „Обладание на Лудун“ през 1634г. Филмът се върти около Грандие, който се опитва да предпази Лудун от корумпирания кардинал.

Ришельо пък иска да елиминира Грандие, за да поеме контрол над Франция, представяйки го като сатанист.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *