Невероятно

10 факта, които звучат преувеличени, но са истина

Има факти, които просто ви оставят без думи, докато други са толкова откачени, че звучат измислени. Просто е трудно да им повярвате и сякаш са силно преувеличени. Но понякога дори да изглежда така, всъщност са самата истина.

  1. 1/5 от всички видове бозайници са прилепи

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) организира през 2008г глобална оценка на бозайниците за своя червен списък. Преброяват 5488 вида бозайници. От тях 1240 са прилепи. Това означава, че прилепите са близо 20% от общия брой видове бозайници на планетата.

  1. Netflix се появява още преди Google

Netflix навлезе сериозно в живота на хората и днес редовно прекарваме уикендите си пред екрана. Но замисляли сте се някога, че обичаната онлайн платформа може да е по-стара и от Google? Така е. Netflix изгрява повече от година по-рано.

Компанията е основана на 29 август 1997г. Тогава все още не е онлайн видео платформа. Преди 20 години беше времето на DVD дисковете, затова Netflix изпращаше филми под наем по пощата. Хората гледаха филма, след което го връщаха обратно и си поръчваха друг. Чак през 2007г Netflix навлиза в онлайн предаването.

От друга страна, Google стартира на 4 септември 1998г, повече от година след Netflix.

  1. В езеро Байкал е събрана 22-23% от прясната вода на планетата

Като се замислите, 71% от площта на Земята е заета от вода. От нея обаче, 97% е солена и се намира в океаните, моретата и подземните води. Едва 3% от всичката вода е сладка.

От тези 3%, около 1.75-2% е замръзнала в ледниците или снега, а 0.5-0.75% представлява подводни води и влага, намираща се в почвата. Остава едва 0.01% от всичката сладка вода, която е на повърхността в реките, езерата и блатата.

  1. Максималната дълбочина, която можем да достигнем в Земята е 0.5% от радиуса й

Радиусът на Земята е около 6500км. Земната кора е с дебелина средно 35км.Под нея се намират слоеве твърда скала с висока температура, което прави пробиването невъзможно. Това означава, че можем да достигнем най-много до 35км дълбочина, което е около 0.5% от радиуса на планетата.

Колският свръхдълбок сондаж е най-дълбоката пробита дупка от човека и е само 12 262м.

  1. Малката кафявозъбка изяжда три пъти теглото си всеки ден, за да не умре

Има много малки насекоми и животни, които се тъпчат по цял ден. Много червеи и насекоми изяждат храна, равна на теглото им всеки ден. Но малката кафявозъбка ги бие отвсякъде. Тя е вторият най-дребен бозайник в света и достига до 5см дължина. Но има страшен апетит.

Малчуганът изяжда тройно теглото си ежедневно. Това означава, че лови плячка на всеки 15 до 30 минути, както през деня, така и през нота. Ако остане един час без храна, ще умре.

Непрекъснато търси храна, поради което не спи по повече от няколко минути наведнъж. Диетата на малката кафявозъбка се състои от насекоми, червеи и ларви.

  1. В Коперул, Тексас изпитват най-голямата жега на 15 юни 1960г, когато посред нощ температурата скача до 60 °C

Коперул е малко градче в щата Тексас. На 15 юни 1960г, когато часовникът удря полунощ, странен феномен обгръща региона. Внезапна жега и гръмотевична буря се стоварват над града. Горещият вятър помита със 121км/ч и покачва температурата до 60 °C, цели 20 градуса над предишния температурен рекорд за Тексас. Дори надминава официалният рекорд за планетата до тогава.

Бурята остава в историята като „Бурята на Сатаната“ и днес е част от фолклора.

  1. Броят на възможните комбинации на четири кубчета на Рубик е почти колкото изчисления брой атоми в цялата вселена

Кубчето на Рубик е страхотно нещо. От изобретяването му през 1974г от Ерньо Рубик, професор по скулптура и архитектура от Унгария, то е не по-малко популярно и днес по цял свят. Има безброй възможни начини да се нареди кубчето. Да вземем класическото кубче с 3х3х3 квадратчета и да навлезем в математиката.

Това кубче има осем ъгъла и 12 ръба, което означава, че може да се размества по 8! различни начина, а това са 40 320 възможности за нареждане. Докато седемте ъгъла могат да се редят независимо, осмият зависи от другите седем. Това ни дава 3 на степен 7, което прави 2187. Кубчето има 12 ръба, което ни дава 12!/2 варианта, а това прави 239 500 800. Имайте предвид, че не са 12!, защото ръбовете трябва да са винаги в равна пермутация според ъглите. 11 от ръбовете могат да се редят независимо, докато 12-ият зависи от предишния ръбове, което ни дава 2 на 11 степен. Следователно общият брой на възможностите за нареждане на кубчето на Рубик са:

8! х 37 х (12!/2) х 211 = 43 252 003 274 489 856 00 = 4.1 х 1019

Ако вземем четири такива кубчета, тогава вероятностите стават:

(4.3 х 1019)4 = 3.5 х 1078

Смята се, че броят на атомите във вселената е някъде между 1078 и 1082.

  1. На човека му е било нужно почти същото време да премине от стоманени оръжия към ядрени оръжия, колкото от бронзови към стоманени

Бронзовата ера започва през 3500г.пр.н.е., а Желязната – някъде около 1000г.пр.н.е. Били са нужни 2500 години човекът да премине от бронза към желязото. Причината е в ограниченията на пещите, с които са се сблъсквали хората. Проблем е била също температурата, необходима за топене на желязото, както и наличността на желязо с добро качество.

Дори когато хората започват да изработват оръжия от желязо, бронзовите дълго време са по-добри. След време железните оръжия набират популярност, тъй като калаят, необходим за бронза се намирал доста трудно. Така се подобрили и пещите, като в крайна сметка започва производството и на стомана за оръжия.

Първата ядрена експлозия се случва на 16 юли 1945г, когато американците изпробват ядрена бомба. Това е почти 2500 години след въвеждането на стоманата.

  1. Ако на 65 милиона светлинни години от нас има планета с извънземни, те биха могли да видят динозаврите да се разхождат на Земята

Светлината се движи с определена скорост. Колкото по-далеч е едно място, толкова по-дълго й трябва на светлината, за да го достигне. Докато четете това, на светлината са й нужни две наносекунди, за да ви достигне от екрана. Когато идва от Слънцето, изминава пътя за 8 минута.

Така, на теория, светлината която е напуснала Земята преди 65 милиона години, сега някъде на около 65 милиона светлинни години от планетата. Ако там има обитавана планета, извънземните биха могли да видят как при нас все още се разхождат динозаври.

Но това е само предположение. Би било възможно само с помощта на наистина огромен телескоп, а такъв е практически невъзможен.

  1. Ако сте на 50+ години, световното население се е удвоило, откакто сте е родили

Ако сте минали 50-те, значи сте родини преди 1969г. Населението на планетата е било близо 3.5 милиарда тогава. Според данните от 2017г, вече сме над 7.5 милиарда.

 

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *