История

10 археологечески находки, които ще ви изумят

От мумифицирани монаси, погребани до древна статуя на Буда до колесница с коне на 2500 години, има находки, които разкриват колко пълен с мистерии е древният свят. Тези озадачаващи открития са изровени от археолозите като доказателство, че историята е пълна с интересни неща, които заслужават повече внимание.

1. Компютърна томография на 1000-годишна статуя на Буда разкрива идеално запазените останки на монах, седящ в поза лотос.

През 90-те години са открити идеално запазените мумифицирани останки на монах, след като една статуя е изпратена за реставрирани. Експертите, наети за задачата, се натъкват на останките в нея, но не успяват да ги извадят, поради риска те да се разпаднат.

Учените откриват, че монахът, на възраст между 30 и 50 години, стои в идеална поза лотос и предполагат, че е гладувал до смърт като действие на екстремно духовно посвещаване през 10-и век в Китай или Тибет. След взетите проби от мумията откриват, че вътрешните органи за премахнати и заменени с листове хартия, изписани с китайски йероглифи.

2. Сложна 300-годишна карта на света е открита безцеремонно натъпкана в комин на къща.

Картата, която е създадена към края на 17-и век, е щяла да бъде една от най-ценните вещи за собственика на къщата, ако не я е бил натъпкал в комина си, за да спре студеното течение. С размери 2 на 1.5м, платното изобразява целия свят, включително обозначения на градове. През 2016г, картата е занесена в Националната библиотека на Шотландия на парчета, след като мъж я открива по време на ремонт на къща.

През годините картата е увредена сериозно от буболечки и мишки и е станала на парчета. Мъжът я е предал на музея в найлонова торбичка, в която е изглеждало сякаш има мръсни парцали.

Експертите в музея доста трудно успяват да разгънат и възстановят картата, тъй като тя е била в ужасно състояние. Платното е преминало през различни етапи на почистване и сушене. За съжаление части от картата липсват, но въпреки това реставраторите я възстановяват колкото е възможно и на нея се разкриват градове и кораби от Европа.

3. 2000-годишна зелена каменна маска е изровена в основата на Слънчевата пирамида в Мексико. Предполага се, че е портрет на определен могъщ човек с много власт и авторитет.

Слънчевата пирамида е най-голямата историческа постройка в Теотиуакан, на североизток от Мексико Сити. Археолозите изчисляват, че е построена през 100г.пр.Хр от месните жители. От друга страна, Лунната пирамида е издигната от същите хора преди около 2000 години.

През 2004г археолози попадат на обезглавените останки от жертвоприношения в основата на пирамидата. Екипът открива гроб, съдържащ дарове и животински останки.

Най-интересната находка обаче са зелена маска и три човешки фигурки, които озадачават експертите. Смята се, че даровете са погребани като част от церемония за посвещаване, а зелената маска е с лицето на човек, имал голяма власт.

4. Древна мумия, носеща обувки на 1000 години, наподобяващи Adidas.

През 2006г в Монголия е открито запазеното тяло на жена. Смята се, че е била на 30-40 години и придобива световна слава, след като се оказва, че е обута с обувки, много приличащи на модерни маратонки Adidas.

Експерти са установили, че жената е починала преди около 1100 години, в следствие на удар по главата. Смята се, че е била обикновена шивачка, за което говорят и откритите в дрехите й шевни пособия, както и огледало и гребен.

5. 900-годишно гърне с редки златни монети и обеца е открито зад стена в древен израелски дом.

През 2018г археолози се натъкват на редки златни монети и една златна обеца, скрити зад стена на къща в Израел. Бронзовото гърне съдържа 24 монети и обеца и вероятно е било скрито от собственика, след което е забравено когато кръстоносците превземат града.

Експертите изчисляват възрастта на находката на 900 години и според тях съкровището е било на местен търговец, който го е скрил по време на кръстоносния поход през 1101г.

6. 2000-годишен крем е открит с видими следи от пръсти в древен римски храм в Лондон.

Археолозите са се натъкнали на много добре запазен съд с бял крем и следи от пръсти в него. Смята се, че находката е на около 2000 години, което дава интересен поглед към козметиката по време на древните ритуали. Кремът е открит при разкопките на римски храм близо до река Темза в Лондон.

Експертите са заключили, че кремът е използван като боя за лице или крем за лице и може да е бил заровен като част от ритуал в храма.

7. Археолози, разкопаващи гробница на 3200 години, попадат на най-старото сирене.

При разкопките на египетска пирамида са открити счупени буркани, съдържащи твърдо вещество, което се предполага, че е храна. Гробницата, разровена в Кайро, е открита през 1885г, но е изгубена във времето и преоткрита през 2010г.

През 2018г химически анализ идентифицира веществото като сирене на 3200 години. Направено е от овче и козе мляко и в него е открита бактерията бруцела, което често се среща в непастьоризираните продукти. Консумиралите сиренето хора са получавали гадна треска, заедно с мускулни болки и настинка.

8. Открит преди 140 години пръстен на Силванус, принадлежал на британски римлянин със същото име и откраднат от някой на име Сенициан, е открит в поле близо до Ню Хемпшир, Англия. Смята се, че пръстенът е прокълнат и е послужил като вдъхновение за Дж. Р. Р. Толкин в творбите „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Пръстенът от 4-и век, известен като пръстенът на Силванус, е открит през 1785г в поле в Ню Хемпшир. Пръстенът е принадлежал на римлянина Силванус, но е откраднат. Малко след откриването му, пръстенът става собственост на семейство Чут.

Златното бижу тежи 12 грама и изглежда по-голям на размер от повечето други пръстени. Квадратен фасет отпред е гравиран с образа на богинята Венера и буквите “VE” и “NVE”. Отстрани на пръстена са гравирани думите „SENICIANE VIVAS IIN DE”, което се превежда като „Живей в Бог“.

През 1929г, известният археолог сър Мортимът Уилър открива, че пръстенът е прокълнат, след като при разкопките на храм, посветен на бог Нодънс в Глостършур, открива плочка с надписи. На нея е изписано:

„Към бог Нодънс. Силванус е изгубил пръстен и е дарил половината от богатството си на Нодънс. Онзи с името Сенициан да не познае здравето, докато пръстенът не бъде върнат в храма.“

Един експерт се обажда на Толкин, англо-саксонски професор, за да научи повече за божеството и така пръстенът послужва за вдъхновение за „Единственият пръстен, който ги владее“ в известните истории „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

9. 2400-годишни отломки на гръцки кораб са открити край бреговете на България и са най-старите такива, открива някога.

Наскоро екип експерти откриват 72 потънали кораба край българския бряг в Черно море. Сред тях е гръцки търговски кораб, който е на около 2400 години – най-старият потънал кораб, откриван досега.

25-метровия плавателен съд е открит в перфектно състояния, тъй като липсата на кислород във водата го е запазила.

10. 2500-годишна тракийска колесница и два коня са открити погребани в изправено положение в североизточна България.

През 2010г в Борисово е изровена великолепна римска колесница, заедно с останките на два коня. Забележителното е, че са погребани прави.

Археолозите смятат, че колесницата вероятно е принадлежала на тракийско благородник, който е живял през 1-и век след Христа. Професор Диана Гергова отбелязва, че находката е уникална и не прилича на нищо, което сме откривали от тази ера. Тя смята, че конете, които са били тежко декорирани заедно с колесницата, са били заведени до лобното си място и са убити там. Към колесницата е завързан и скелет на куче, като са открити още брони, копия, мечове, бутилки, лекарства и мастило за писане.

Вижте още

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *